Teknoloji etiketi ile yaftalanmış yazılar

Okuma ve Hız

Geçenlerde okuma ve internet ilişkisini derinlemesine inceleyen bir yazı gördüm. Yazı google bizi aptallaştırıyor gibi spekülasyonların ötesinde okumayı doğal değil, kültürel bir aktivite olarak ele alarak, hareketli metnin okunuşunun okuyucunun ayağının altındaki zeminin kaydığı yeni bir mecra yarattığına dikkati çekiyor. Bu değişikliğin de sadece sosyal ve davranışsal sonuçları olmayacağına aynı zamanda nörolojik sonuçları da olabileceğini söylüyor.

2005'ten sevgilerle2005'ten sevgilerle2005'ten sevgilerle

ENTER: TEKNOFOBİKLER

Bilgisayar dendiğinde delikli kart telefon dendiğinde PTT'de sıra beklemek ya da manyeto, Cep telefonu dendiğinde "olur mu öyle şey!" anlamayan kuşaklar olarak teknoloji ile alışverişimiz bizden öncekilere göre daha düzenli ve kısmen züppece. Hatta ucundan bucağından teknofilik de sayılırız.

radikal denemeler

83237786

Sadece ABD'de her gün 4 milyar kısa mesaj gönderilirken, Türkiye'de günlük kısa mesaj sayısı 432 milyona dayandı. Her gün bu kadar sık tekrarlanan metin mesajı yazma işleminin insanda yaratabileceği değişiklikleri Würzburg Üniversitesi’nden Sascha Topolinski ve öğrencileri araştırmak istemiş. Araştırmanın temelini insanların metin mesajlarını sayılar aracılığıyla yazmaları oluşturuyor.

SMS

B2B, B2C, Poetry App ve daha tuhaf şeyler

E-kitapla birlikte yayıncılığın altın çağına girdiğini iddia eden yayıncı şirketlerin CEO'larının gözlerini satışlardaki artış fazla mı kamaştırmış şimdilik belli değil. Ama bir şeylerin de değişmeye başladığı görünüyor. Yayıncılar şu anda İngilizce açılımı "Business to Business" olan B2B ile şirketler arası pazarlama, satışla iş görürlerken, e-kitapla birlikte bu durum B2C modeline dönüşüyor. B2C'nin İngilizce açılımı "Business to Consumer" yani "İşletmeden Tüketiciye"..

E-kitap yılbaşısı

Forrester Research’e göre, 24 milyon insan bu yıl e-kitap okuyucu alacakmış, 2012 yılındaysa bu sayı 35 milyona çıkacakmış. Daha fazla e-kitap satıldıkça, kitabevleri kapanabilir iddiasına sahip olan kişiler, kitap yayıncılarına dijital bir değişikliği önerse de en azından Türkiye için bu geçerli değil gibi görünüyor. ABD’de ise USA Today’in haberine göre en çok satan ilk 50 kitabın on dokuzunda e-kitap satışı basılı kitap satışını geçmiş.

E-kitap öğreniyorum: Özet ders..

Tüm Aydınlanma klişelerinin bize hucüm edip, etkisiz bırakması, zihnimizin gerisine doğru yansıyan Dünya ile gerçek Dünya arasındaki aşılmaz fark dolayısı ile yorgunuz. Bunca yükü çekecek file, tartacak kantar yok. Edebiyatı, sanatı, devlet aygıtının elinde oyuncak eden, ideolojik körlüklerinin odağında bilmem kaç watt gerim gerim gerildiren insanların 20. yüzyıldaki o eşsiz kaybedişlerine bakıp, hüzünlenmekten kendini alamıyor insan. Hayır hayır bilgi, kesinlikle öyle her yere dağıtılmış değil, sadece dağılmış o kadar.

Ve karşımızda e-okur

Adım adım da olsa birkaç duraktan, önemli duraktan geçmemiz gerekiyordu, birkaç durak daha kaldı. Günümüz ve geleceğimizin insanı için yeniden bir "okur" tanımlaması yapmamız gerekiyor, bu açık. Bunun ticari kaygılarla yaratılmış mesnetsiz bir baskıdan doğduğunu sanmayın. Artık kendimizi kandıramayız. Diğerlerine yalan söyleyemeyiz, onların "gelişmemesi" için elimizden geleni yapabiliriz, ama bunu yaparken, kendimizi de dibe çekmeye uğraşacağımızı, kitlenin beğenisi tarafından tokatlanacağımızı asla akıldan çıkarmayalım.

E-Kitap okuyucu ve okur

Yazının başında da belirttiğim ya da belirtmeye çalıştığım gibi, e-kitaplarideefixe.com üzerinden de satışına başlanılan için uygun fiyatlı ve kullanışlı bir e-kitap okuyucu olan Eken'in m001 isimli modelini tanıtmaya çalışıyorum. Önceki yazıdan devamla, şunları hatırlatmak isterim:

Düzgün bir e-kitap okuyucu almak

Şimdi yazıya devam etmeye gayret ederken, bir yandan da şunu düşünmedim değil: "Yahu bizim okur, matbu kitaplar için bile para vermeye gönülsüz iken gidip şimdi bu kadar sıkıntıya neden katlansın?". Evet, aranızda öyle düşünenler de vardır elbet. "E-kitap, m-kitap nedir allasen!" diyen de vardır, olacaktır. Ama bir seçim yapmak gerekiyor ve ileriyi düşünmek gerekiyor. O yüzden ülkenin internet sahipliği, erişilebilirliği gibi istatistiklerine göre bu yazıyı yazmamda bir hayır olacaktır. O yüzden, abartmayın ve okumaya devam edin, güzel şeyler olacak.

Ekitap öğreniyorum

Günümüz okuru "gadget" manyağı sayılmaz, iletişimle arası iyi olmasına rağmen, medya okur yazarlığı konusunda kafalar durgun. "Monitörden okuyamıyorum" geçerli bir bahane gibi görünse de, bunu bile geçersiz kılacak işler oluyor. Her ne kadar IPad alamıyorsa da okurumuz, çok daha ekonomik alternatiflerle kitap okusun (ya da facebook'a bağlansın) diye mini bir yazı dizisi hazırladık..