Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


akimlar:fovizm

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

Sonraki sürüm
Önceki sürüm
akimlar:fovizm [2013/09/05 10:16]
127.0.0.1 Dışarıdan düzenle
akimlar:fovizm [2021/07/28 12:23] (mevcut)
Satır 1: Satır 1:
 ====== Fovizm ====== ====== Fovizm ======
  
-[{{:​akımlar:​self-portrait_in_studio_by_andre_derain.jpg?​100|Self-portrait in studio, c.1903 }}]1898-1908 yılları arasında [[Henri Matisse]] ve [[André Derain]] tarafından Fransa'​da geliştirilen bir sanat akımıdır. En önemli özelliği, tüpten çıkmış gibi çiğ ve bağıran renklerin doğrudan kullanımıdır. Matisse, Derain ve Vlaminck'​in Paris'​te açtıkları bir sergide ilk kez duyulmuştur. 1905 yılında gercekleşen bu sergi modern resme birçok katkıda bulunmuştur. Sergiye gelenler daha önce hiç karşılaşmadıkları bir anlatımla karşılaşmışlardır. Tuval üzerine sürülmüş dogrudan renkler, bozuk perspektif gelenleri şaşırtmıştır. Sergide bulunan ünlü eleştirmen Louis Vauxcelles bu gruba le fauves (vahşi hayvanlar) olarak hitap etmiştir. Akım adını buradan alır. ​+1898-1908 yılları arasında [[Henri Matisse]] ve [[André Derain]] tarafından Fransa'​da geliştirilen bir sanat akımıdır. En önemli özelliği, tüpten çıkmış gibi çiğ ve bağıran renklerin doğrudan kullanımıdır. Matisse, Derain ve Vlaminck'​in Paris'​te açtıkları bir sergide ilk kez duyulmuştur. 1905 yılında gercekleşen bu sergi modern resme birçok katkıda bulunmuştur. Sergiye gelenler daha önce hiç karşılaşmadıkları bir anlatımla karşılaşmışlardır. Tuval üzerine sürülmüş dogrudan renkler, bozuk perspektif gelenleri şaşırtmıştır. Sergide bulunan ünlü eleştirmen Louis Vauxcelles bu gruba le fauves (vahşi hayvanlar) olarak hitap etmiştir. Akım adını buradan alır. ​
  
 ===== Yer alan ressamlar ===== ===== Yer alan ressamlar =====
Satır 20: Satır 20:
  
 //Fovizm// ismini almalarında,​ resimlerinden yansıyan tepki ve şiddet çok önemli rol oynamıştır. Boyaların saf ve parlak kullanımı ile yaratılan patlama duygusu belirgindi. Duygusallık,​ şiddet ve tepkiyle birlikte fırtınalı bir biçimde hissediliyordu. Tıpkı “[[İzlenimciler]]” gibi doğayı doğrudan tasvir ettiler. Üç boyutlu mekânı geleneksel olarak yorumlamak yerine renklerin hareketiyle tanımlamak anlam kazanmıştı. 1908’de Paul Cezanne’ın temellerini attığı Kübizm sanatçıların o yöne doğru kaymasına yol açmıştır. Fovizm 1908 yılında fovistlerin kübizme geçmesiyle sonlanmıştır. Ancak [[Henri Matisse]], kalan sanat yaşamında fovizmi tek başına sürdürmeye devam etmiştir. //Fovizm// ismini almalarında,​ resimlerinden yansıyan tepki ve şiddet çok önemli rol oynamıştır. Boyaların saf ve parlak kullanımı ile yaratılan patlama duygusu belirgindi. Duygusallık,​ şiddet ve tepkiyle birlikte fırtınalı bir biçimde hissediliyordu. Tıpkı “[[İzlenimciler]]” gibi doğayı doğrudan tasvir ettiler. Üç boyutlu mekânı geleneksel olarak yorumlamak yerine renklerin hareketiyle tanımlamak anlam kazanmıştı. 1908’de Paul Cezanne’ın temellerini attığı Kübizm sanatçıların o yöne doğru kaymasına yol açmıştır. Fovizm 1908 yılında fovistlerin kübizme geçmesiyle sonlanmıştır. Ancak [[Henri Matisse]], kalan sanat yaşamında fovizmi tek başına sürdürmeye devam etmiştir.
 +
 +Fovistlerin barbarlar ya da vahşi barbarlar olarak adlandırılmasındaki etkenlerden biri de Friedrich Nietzsche'​nin 1890 yılında artık tüm eserleri ile Fransız kültür hyatına girmiş ve birçok yazar ve entelektüel tarafından ilgi görmüş olması olarak da gösterilmektedir. Ayrıca bu "​barbarlık"​ teması köklerini modern olarak adlandırılan sanatçının,​ aslında modern kente ve onun kurumlarına karşı muhalafetinde yatmakta, köklerini Gauguin'​in "ilkel yaşamın içine kadar giren" gözü ve tekniğinde bulmaktadır. Bu da batı-olmayan sanat ile ilişkilerin Fovizm öncesi ve sonrası Kübizm'​e kadar giden bir güzergahta açıklar. (([[http://​faculty.winthrop.edu/​stockk/​Modernism/​vol%202%20matisse.pdf|Primitivism and 'The Modern',​ Gill Perry içinde]]))
  
 Renklerin çiğ ve yalın şekilde, perspektifin de önemsenmeden kullanılışı,​ ressamların içsel durumlarını tüm samimiyetleriyle ve doğal biçimde tuvallerine yansıtmalarını sağlamıştır. Formların kuralcılık kasvetinden kurtulup, mevcut olanı yine olduğu gibi ama daha yalın resmetmişlerdir. Güneş görmeyen bir dünyada, sağlıklı bir insanın adeta bir kör gibi, hiç bilmediği renklerle resim yapmasıdır fovizm. Duygusuz, duygudaşsız gibi görünen resimleri masumdur ve hiçbir gereksiz ayrıntıyla kirletilmemiştir adeta. Bu yürekli çalışmaları [[Salvador Dali]] ve [[Vasiliy Vasil’yevich Kandinskiy|Kandinsky]]’nin yolunu aydınlatmıştır. Renklerin çiğ ve yalın şekilde, perspektifin de önemsenmeden kullanılışı,​ ressamların içsel durumlarını tüm samimiyetleriyle ve doğal biçimde tuvallerine yansıtmalarını sağlamıştır. Formların kuralcılık kasvetinden kurtulup, mevcut olanı yine olduğu gibi ama daha yalın resmetmişlerdir. Güneş görmeyen bir dünyada, sağlıklı bir insanın adeta bir kör gibi, hiç bilmediği renklerle resim yapmasıdır fovizm. Duygusuz, duygudaşsız gibi görünen resimleri masumdur ve hiçbir gereksiz ayrıntıyla kirletilmemiştir adeta. Bu yürekli çalışmaları [[Salvador Dali]] ve [[Vasiliy Vasil’yevich Kandinskiy|Kandinsky]]’nin yolunu aydınlatmıştır.
akimlar/fovizm.1378361790.txt.gz · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:22 (Dışarıdan düzenle)