Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kavramlar:kuecuek_bas_yayıncılık

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

İki taraf da önceki sürüm Önceki sürüm
Sonraki sürüm
Önceki sürüm
kavramlar:kuecuek_bas_yayıncılık [2011/04/05 18:35]
derya.onder
kavramlar:kuecuek_bas_yayıncılık [2021/07/28 12:23] (mevcut)
Satır 47: Satır 47:
  
 ==== Sözlü Kültür'​den Yazılı Kültür'​e Kitap ==== ==== Sözlü Kültür'​den Yazılı Kültür'​e Kitap ====
 +
 +//(bu bölüm yardım bekliyor)//
  
  
 ==== Yazılı Kültür'​de Kitap ==== ==== Yazılı Kültür'​de Kitap ====
  
-//(yardım bekliyor)//+//(bu bölüm ​yardım bekliyor)//
 ==== Masaüstü Yayıncılık ==== ==== Masaüstü Yayıncılık ====
  
Satır 64: Satır 66:
 === Elektronik Yayıncılık === === Elektronik Yayıncılık ===
  
-==== Elektronik Yayıncılığın Tarihçesi ​====+**Elektronik Yayıncılığın Tarihçesi** 
 Kısaca e-yayıncılık olarak da söylenebilecek olan elektronik yayıncılığın tarihi, geleneksel yayıncılığa kıyasla oldukça kısadır ancak önemli gelişmeler içerir. İlk e-yayıncılık ürünü olarak 1980’lerde ortaya çıkan düz metinli e-mailler gösterilebilir. Bir e-mailin kullanıcı tarafından bir e-mail listesine (zincirine) gönderilmesi,​ en basit anlamda elektronik bir yayıncılık olarak kabul edilebilir. Bu tür e-mailler hiçbir resim veya şekil vb. içermediği için  son derece basit/​yoksul sunumlar olmuştur. Ayrıca bu düz metinler özellikli bir sunuma ve şekil ya da resim kullanılmasına uygun değildi. Üstelik birtakım karmaşık tabloların ve şemaların elle yapılması çok daha zordu. Bunun yanı sıra kullanıcılar (gerçek anlamıyla okurlar) kendi imkânlarıyla bazı yayımlar yapıyorlar ve hemen hemen tüm sitelerde bu tür gayretler artıyordu. Kısaca e-yayıncılık olarak da söylenebilecek olan elektronik yayıncılığın tarihi, geleneksel yayıncılığa kıyasla oldukça kısadır ancak önemli gelişmeler içerir. İlk e-yayıncılık ürünü olarak 1980’lerde ortaya çıkan düz metinli e-mailler gösterilebilir. Bir e-mailin kullanıcı tarafından bir e-mail listesine (zincirine) gönderilmesi,​ en basit anlamda elektronik bir yayıncılık olarak kabul edilebilir. Bu tür e-mailler hiçbir resim veya şekil vb. içermediği için  son derece basit/​yoksul sunumlar olmuştur. Ayrıca bu düz metinler özellikli bir sunuma ve şekil ya da resim kullanılmasına uygun değildi. Üstelik birtakım karmaşık tabloların ve şemaların elle yapılması çok daha zordu. Bunun yanı sıra kullanıcılar (gerçek anlamıyla okurlar) kendi imkânlarıyla bazı yayımlar yapıyorlar ve hemen hemen tüm sitelerde bu tür gayretler artıyordu.
  
Satır 71: Satır 74:
  
 Sonunda 1994-1995 yıllarında ilk elektronik gazete/​dergi/​yayınlar (e-journals) ortaya çıktı. Dağıtımı yapılan ilk elektronik yayın Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEE) tarafından çıkarılan //​Electronics Letters Online// oldu. Sonunda 1994-1995 yıllarında ilk elektronik gazete/​dergi/​yayınlar (e-journals) ortaya çıktı. Dağıtımı yapılan ilk elektronik yayın Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEE) tarafından çıkarılan //​Electronics Letters Online// oldu.
 +
 +**Elektronik yayıncılık modelleri şöyle sıralanabilir:​**
 +
 +  - Geleneksel Modeller (Elsevier ((http://​www.elsevier.com/​wps/​find/​homepage.cws_home)),​ Springer ((http://​www.springer.com/?​SGWID=0-102-0-0-0)),​ Kluwer, IOP,APS gibi önemli yayıncıların çoğu)
 +  - Alternatif Modeller (HighWire ((http://​highwire.stanford.edu/​)),​ the European Journal of Comparative Law,JHEP Journal of High Energy Physics gibi yayıncılar)
 +  - Yıkıcı Modeller (ArXiv ((http://​arxiv.org/​)),​ Australian Journal of Human Rights ((http://​www.ahrcentre.org/​AJHRhome.html)),​ the European Legal Research Archive gibi girişimci yayıncılar)
 +
 +**Elektronik Yayıncılığın Faydaları**
 +
 +Tüm metinlere elektronik olarak ulaşılabilme ana özelliğini yanı sıra bu tür yayıncılığın elektronik baskıya (e-edition) kattığı bir dizi önemli değer daha vardır. Bunlar kısaca şöyle belirtilebilir
 +
 +  - Elektronik içindekiler (fihrist) ve özetler ​
 +  - Direk son yayına ulaşabilme imleci ​
 +  - Önceden tanımlanmış profillere (abone ya da üye) yeni makalelerin eklendiğini mesajla bildirecek bir uyarı sistemi
 +  - Bir sonraki sayıda yer alacak, kabul edilmiş çalışmaların listelenmesi
 +  - Yayında (güncel ve ulaşılabilir) olan makalelerin listesi
 +
 +
  
  
kavramlar/kuecuek_bas_yayıncılık.1302014129.txt.gz · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:22 (Dışarıdan düzenle)