Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kavramlar:postmodernizm

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

İki taraf da önceki sürüm Önceki sürüm
Sonraki sürüm
Önceki sürüm
kavramlar:postmodernizm [2011/01/12 12:12]
editor postmodernizm renamed to kavramlar:postmodernizm (ilgili bölüme taşındı)
kavramlar:postmodernizm [2021/07/28 12:23] (mevcut)
Satır 3: Satır 3:
  
 ===== Kelime'​nin tarihi ===== ===== Kelime'​nin tarihi =====
 +
 Postmodern mimari ve sanat konusunda bir otorite olan **Charles Jencks**, postmodernizm üzerine yazdığı bir makaleyle Postmodernizm’in kökenini şu şekilde anlatmış((http://​www.main-board.eu/​universite/​105316-postmodernizm-nedir-postmodernizm-tanimi.html)):​ Postmodern mimari ve sanat konusunda bir otorite olan **Charles Jencks**, postmodernizm üzerine yazdığı bir makaleyle Postmodernizm’in kökenini şu şekilde anlatmış((http://​www.main-board.eu/​universite/​105316-postmodernizm-nedir-postmodernizm-tanimi.html)):​
  
-<​quote>​Postmodernizm” teriminin ilk kullanılışı (//​Mektuplar//,​ Şubat 19) 1926’dan öncedir. Terim, 1870’lerde Britanyalı sanatçı **[[http://​iamachild.wordpress.com/​2010/​02/​11/​john-watkins-chapman-1832-1903-english/​|John Watkins Chapman]]** tarafından,​ 1917’de de Rudolf Pannwitz tarafından kullanılmıştır. Ama “post”ların başlaması,​ “Post-Empresyonizm” (1880’ler) ve “Post-Endüstriyel”le (1914-22) olmuştur, denebilir. Sonra bunlar 1960’larda edebiyatta, toplumsal düşüncede,​ ekonomide ve hatta dinde (“Post Hıristiyanlık”) pıtrak gibi çoğaldılar. “Sonsallık”,​ yani yaratıcı bir çağdan sonra gelmenin olumsuz duygusu, ya da tam tersine, olumsuz bir ideolojiyi aşmanın olumlu duygusu, aslen 1970’lerde,​ “Postmodernizm” tartışmasının da iki merkezi olan mimari ve edebiyatta gelişti. (Bu akımlar, hem özelliklerini hem de olumlu, “post” önekinden sonra tire koyuyorlardı). “Yapıbozumcu postmodernizm”,​ Fransız post-yapısalcıların (Lyotard, Derrida, Baudrillard) 1970’lerin sonunda Birleşik Devletler’de kabul görmesinden sonra ön plana çıktı. Bugün olumsuz diyalektik ve yapı bozumundan ibaret yeni, yaratıcı hareket de ortaya çıktı. Bunlar kendilerine “Yapıcı”,​ “Ekolojik”,​ “Temelli”,​ “Yeniden kurucu” post-modernizm gibi adlar veriyorlar.+Postmodernizm” teriminin ilk kullanılışı (//​Mektuplar//,​ Şubat 19) 1926’dan öncedir. Terim, 1870’lerde Britanyalı sanatçı **[[http://​iamachild.wordpress.com/​2010/​02/​11/​john-watkins-chapman-1832-1903-english/​|John Watkins Chapman]]** tarafından,​ 1917’de de Rudolf Pannwitz tarafından kullanılmıştır. Ama “post”ların başlaması,​ “Post-Empresyonizm” (1880’ler) ve “Post-Endüstriyel”le (1914-22) olmuştur, denebilir. Sonra bunlar 1960’larda edebiyatta, toplumsal düşüncede,​ ekonomide ve hatta dinde (“Post Hıristiyanlık”) pıtrak gibi çoğaldılar. “Sonsallık”,​ yani yaratıcı bir çağdan sonra gelmenin olumsuz duygusu, ya da tam tersine, olumsuz bir ideolojiyi aşmanın olumlu duygusu, aslen 1970’lerde,​ “Postmodernizm” tartışmasının da iki merkezi olan mimari ve edebiyatta gelişti. (Bu akımlar, hem özelliklerini hem de olumlu, “post” önekinden sonra tire koyuyorlardı). “Yapıbozumcu postmodernizm”,​ Fransız post-yapısalcıların (Lyotard, Derrida, ​[[yazarlar:​baudrillard|Baudrillard]]) 1970’lerin sonunda Birleşik Devletler’de kabul görmesinden sonra ön plana çıktı. Bugün olumsuz ​(negatif) ​diyalektik ve yapı bozumundan ibaret yeni, yaratıcı hareket de ortaya çıktı. Bunlar kendilerine “Yapıcı”,​ “Ekolojik”,​ “Temelli”,​ “Yeniden kurucu” post-modernizm gibi adlar veriyorlar.
  
 Bu durumda iki temel hareketin var olduğu ortada. “Postmodern durum”, “Gerici postmodernizm” ve “tüketici postmodernizmi”nin de var olması gibi-bunların örnekleri enformasyon cağı, Papa ve Madonna. Bütün bunlar üzerine tarafsız, akademik bir rehber istenirse, Margaret Rose’un Post-Modern ve Post-Endüstriyel:​ Eleştirel bir Analiz’i (1991) önerilebilir. Bu durumda iki temel hareketin var olduğu ortada. “Postmodern durum”, “Gerici postmodernizm” ve “tüketici postmodernizmi”nin de var olması gibi-bunların örnekleri enformasyon cağı, Papa ve Madonna. Bütün bunlar üzerine tarafsız, akademik bir rehber istenirse, Margaret Rose’un Post-Modern ve Post-Endüstriyel:​ Eleştirel bir Analiz’i (1991) önerilebilir.
  
-Şunu da eklemeliyim ki, Postmodernizm sözcük ve kavramının büyük gücünün ve bir yüzyıl daha duyulacak olmasının bir nedeni, yetersiz kaldığı açıkça görülen modernist dünya görüşümüzü geride bıraktığımızı,​ nereye gittiğimizi belirtmeden ortaya koyabilmesidir. Birçok kişinin bu terimi kendiliğinden,​ sanki kendi bulmuş gibi kullanmasının nedeni de budur. Ama “Modernizm” üçüncü yüzyılda icat edilmiş gibi gözüktüğüne göre, “Postmodernizm” teriminin ilk kullanılışı da belki o zamandı.</​quote>​+Şunu da eklemeliyim ki, Postmodernizm sözcük ve kavramının büyük gücünün ve bir yüzyıl daha duyulacak olmasının bir nedeni, yetersiz kaldığı açıkça görülen modernist dünya görüşümüzü geride bıraktığımızı,​ nereye gittiğimizi belirtmeden ortaya koyabilmesidir. Birçok kişinin bu terimi kendiliğinden,​ sanki kendi bulmuş gibi kullanmasının nedeni de budur. Ama “Modernizm” üçüncü yüzyılda icat edilmiş gibi gözüktüğüne göre, “Postmodernizm” teriminin ilk kullanılışı da belki o zamandı.
  
kavramlar/postmodernizm.1294823571.txt.gz · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:22 (Dışarıdan düzenle)