Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kavramlar:teknik

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

Sonraki sürüm İki taraf da sonraki sürüm
kavramlar:teknik [2010/11/30 23:31]
editor oluşturuldu
kavramlar:teknik [2010/12/01 23:37]
editor
Satır 3: Satır 3:
 Teknik sözcüğü,​ Yunanca //​Tekhnikon//,​ **tekhnik'​e ait olan** anlamına gelir. Sadece zanaat işleri ve  beceri anlamını taşımaz, bunun yanı sıra yüksek sanat ve güzel sanatlar anlamında da kullanılmıştır. Teknik sözcüğü,​ Yunanca //​Tekhnikon//,​ **tekhnik'​e ait olan** anlamına gelir. Sadece zanaat işleri ve  beceri anlamını taşımaz, bunun yanı sıra yüksek sanat ve güzel sanatlar anlamında da kullanılmıştır.
  
-Bu konudaki en önemli bilgilerin temelinde [[Heidegger]]'​in düşünceleri yer alır. Tekniğin bugün ve belki de uzun zamandır sadece bir araç olarak (giderek teknolojiyle de bağlantılı olarak insanın düşmanı olarak da) algılanmasına karşılık,​ Heidegger özellikle //Teknik ve Dönüş// adlı eserinde bu konuyu oldukça detaylı bir biçimde ele alır. Tekhne sözcüğü Platon döneminde ve o zamana dek "​episteme"​ sözcüğüyle birlikte bilmeye verilen adlar olarak da kullanılmıştır.+Bu konudaki en önemli bilgilerin temelinde [[yazarlar:Heidegger]]'​in düşünceleri yer alır. Tekniğin bugün ve belki de uzun zamandır sadece bir araç olarak (giderek teknolojiyle de bağlantılı olarak insanın düşmanı olarak da) algılanmasına karşılık,​ Heidegger özellikle //Teknik ve Dönüş// adlı eserinde bu konuyu oldukça detaylı bir biçimde ele alır. Tekhne sözcüğü Platon döneminde ve o zamana dek "​episteme"​ sözcüğüyle birlikte bilmeye verilen adlar olarak da kullanılmıştır.
  
 Heidegger’e göre tekniğin özünün açığa çıkartmayla büyük bir ilgisi vardır. Çünkü her bir varlığa getirme’nin temeli, açığa çıkartmada yatar. ​ Varlığa getirme, sahneye sürme tarzlarının yani dört nedensellik ilkesinin varlığında hüküm sürer. Bu alana araç ve amaç dahildir, araçsal olan dahildir. Heidegger’e göre tekniğin özünün açığa çıkartmayla büyük bir ilgisi vardır. Çünkü her bir varlığa getirme’nin temeli, açığa çıkartmada yatar. ​ Varlığa getirme, sahneye sürme tarzlarının yani dört nedensellik ilkesinin varlığında hüküm sürer. Bu alana araç ve amaç dahildir, araçsal olan dahildir.
kavramlar/teknik.txt · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:23 (Dışarıdan düzenle)