Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


yazarlar:william_gibson

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

İki taraf da önceki sürüm Önceki sürüm
Sonraki sürüm
Önceki sürüm
yazarlar:william_gibson [2011/04/16 01:26]
editor
— (mevcut)
Satır 1: Satır 1:
-====== William Gibson ====== 
  
-William Ford Gibson (d. 17 Mart 1948) yazdığı bilim kurgu romanları ile tanınır. [[kavramlar:​Siberpunk]]((Siberpunk ifadesi [[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​Bruce_Bethke|Bruce Bethke]] tarafından,​ 1983 yılında yayınlanan Cyberpunk isimli kısa öyküde ilk kez geçer.)) <​del>​akımının babası olarak bilinen</​del>​ adı ile 1980'​lerde ortaya çıkan bilim-kurgu alt türünün en önemli romanlarını yazmıştır. Siberuzay ifadesini ilk kullanan yazardır ([[Neuromancer]],​ 1984). ​ 
- 
-====== Hayatı ====== 
- 
-Gibson Güney Carolina'​nın Conway şehrinde dünyaya geldi. 1968 yılında Vietnam Savaşı'​na katılmayı reddederek bir süreliğine Kanada'​ya yerleşti. 1972 yılından bu yana, bilim kurgu kitaplarını yazmaya başladığı Vancouver şehrinde yaşamaktadır. İlk çalışmaları sibernetik ve siberuzay teknolojilerinin gelecekte insan ırkı üzerindeki muhtemel etkilerini konu almıştır. 80'li yıllarda kaleme aldığı kurguları daha çok soğuk ve kasvetli bir etki bırakmaktadır. İlk romanı Neuromancer üç büyük bilim kurgu ödülüne layık görülmüştür. (Nebula, Hugo ve Phillip K. Dick) 
- 
-Daha sonra yayınladığı iki romanı **Count Zero** (Kont Sıfır) ve **Mona Lisa Overdrive** (Mona Lisa), **Neuromancer** (Matrix Avcısı) ile birlikte //Sprawl Üçlemesi//'​ni tamamlamıştır. 
- 
-Gibson'​ın ikinci üçlemesi olan Bridge, ilkiyle benzer konularda olmakla beraber, bu sefer daha gerçekçi bir zemine oturuyordu. San Francisco'​nun yakın geleceğini anlatan hikâye Virtual Light, Idoru ve All Tomorrow'​s Parties romanlarından oluşmaktadır. 
- 
-<​del>​Yıllar geçtikçe Gibson kendisini meşhur eden kötümser kurgularından gittikçe uzaklaşmış,​ romanlarını olaydan olaya atlayan bir şekilde yazmak yerine, realist bir tutum benimseyerek,​ süreklilik gösteren ve daha hikâyesel bir tarzda yazmıştır. Bununla birlikte romanlarında,​ değişen teknolojinin,​ özellikle olumsuz sosyal etkilerini vurgulamaya devam etmiştir.</​del>​ 
- 
-===== Eserleri ===== 
- 
-  * [[Neuromancer]] (1984) (Sprawl Üçlemesi 1. Kitap) 
-  * Count Zero (1986) (Sprawl Üçlemesi 2. Kitap) 
-  * Mona Lisa Overdrive (1988) (Sprawl Üçlemesi 3. Kitap) 
-  * The Difference Engine (1990) (Bruce Sterling ile) 
-  * Virtual Light (1993) (Bridge Üçlemesi 1. Kitap) 
-  * Idoru (1996) (Bridge Üçlemesi 2. Kitap) 
-  * All Tomorrow'​s Parties (1999) (Bridge Üçlemesi 3. Kitap) 
-  * Pattern Recognition (2003) 
yazarlar/william_gibson.1302902796.txt.gz · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:23 (Dışarıdan düzenle)