2010'da şiir dergisi gibi bir derdimiz olmayacak

Birincil sekmeler

Katranark

isimli bir aracı var biliyorsunuz. Bu Trends, tüm dünyada google'ın arama kutucuğuna insanların yazdığı anahtar kelimeleri toparlayıp, eş zamanlı "en çok aranan" gibi istatistiki bilgiler çıkartıyor. Kim, hangi ülkede, hangi konuyu merak etmiş vs. gibi bilgiler. Genelde gazetelerde "internette şu ülkeler en çok porno arattı" bilgisi genelde bu araçtan elde ediliyor. Trends'in bir de kardeş uygulaması var.

Bu da , adı üzerinde, bu araç da, aranan bir kelimenin gelecekte ne kadar ilgi çekebileceğini "tahmin" etmeye çalışıyor. Bu eğlenceli araç, size 2004 yılından bu yana Google'da yapılan aramalardan sizin aradığınız bir kelime ya da kelime öbeğinin aranma oranlarını söylüyor ve 2010 yılının sonuna kadar da bu kelime veya kavramların ne kadar "ilgi çekeceğini" tahmin etmeye çalışıyor. Bir şair olarak hemen bir ton kelime arattım, kaderlerimizle ilgili ama "şiir dergisi" ile ilgili sonuç ve tahminleri de aşağıya almayı kendime görev bildim.

Google'in öngörüsüne göre "şiir+dergisi" konusu, yavaş yavaş gündemden kalkıyor gibi gözüküyor. Ama bir başka dikkat edilecek nokta, geleneksel olarak her yılın başlarında, kış aylarında muhtemelen bu işlerin civcivlendiği. Benim dikkat ettiğim bir nokta da, "şiir dinle" ifadesinin nasıl da tavan yaptığı, aradan geçen 5 yıl içinde. Buradan da sesli/sözlük kültür ile şiir ilişkisinin şairler tarafından yeniden düşünülmesi gerektiği gibi bir sonuç çıkıyor. Sağ olasın Google! "Aşk şiiri" ve "çanakkale şiiri" gibi ifadelerin de hiç gözden kaçırılmaması gerekiyor.

Not: Bir başka nokta da, sadece büyük şehirler ile sınırlı kalmış şiir algımızın kırılması gerektiği, aranan ile bulunan arasında, arayanlar ile arananlar arasındaki ilişkinin tamamen yanlış olduğu/algılandığı. Buna göre, Kahramanmaraş'ın "şiir+dergileri" gibi bir ifadeye ilgisi, İstanbul'a oranla çok daha fazla. Ama Kahramanmaraş'tan şair/dergi çıkıyor mu?

Yorumlar

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 2

‘yukarı’ dedin

Yalnız sözcükleri eklemeli değil de bütün arattığımızda yalnızca ankara ve istanbul çıkıyor karşımıza. edebiyat dergileri aratınca ise varlık hala kapı, simgesel olarak ise "duvar" gibi çıkıyor karşımıza. onun =TR&q=edebiyat+dergileri&cmpt=q" rel="nofollow">sonuçları da tuhaf. büyükşehirlik burada söküyor işte. bilemiyorum. mesele doğrudan nüfusla alakalı. sonuçta bu veriler birer matematik işi, birer insan bilgisi değil. İstatistik bana her zaman soğuktur. Kış aylarında bile...

Eğer ille de bir mesele arayacaksak istatistiki grafiklerde değil de fonksiyonlarda ve entegral'de aramak daha mantıklı. Belki mühendis terbiyesinden ileri geliyor.

Bir de bu verilerde benim ilgimi çeken diğer şey de atatürk oldu. "2. atatürk ile şiir", "6. atatürk şiir", "8. atatürk"... insanlar ne atatürksevermiş ki çeşit çeşit aratıyorlar...