Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kavramlar:masauestue_yayıncılık

Masaüstü Yayıncılık

Scribus, Açık Kaynaklı Masaüstü Yayıncılık Yazılımı

Masaüstü yayıncılık, kitap, dergi gibi yayınları, masa başında, bilgisayar destekli olarak, baskı ya da yayına hazırlama işi. Bu terim, İngilizce DTP (Desktop-Publishing) teriminin Türkçe karşılığı olarak kullanılır. Anlam olarak, “masa başında yayıncılık” anlamına gelmesine rağmen, dilimize, kelime çevirisi yapılarak girmiş ve masaüstü yayıncılık olarak çevrilmiştir. İlk kez, 1985 yılında, Apple, Adobe, Aldus, Linotype ve Quark (1987) adlı firmalar tarafından kullanılan bu terim (terimin mucidi, Aldus firmasının kurucusu Paul Brainerd olarak bilinmektedir), Matbaacılık sektörüne getirdiği yeniliklerle, Gutenberg tarafından bulunan ve 500 yıllık geçmişe sahip olan matbaacılığı kökten ve devrim niteliğinde değiştirmiştir.

Buna göre, Adobe tarafından geliştirilen ilk Postscript 1) sayfa tanımlama dili, Aldus tarafından geliştirilen ilk sayfa düzenleme programı (Aldus Page Maker) ve Apple tafından geliştirilen grafik tabanlı işletim sistemi ile desteklenmiş ve Postscript belgeleri basabilen, Postscript yazıcı (LaserWriter) ve Linotype tarafından geliştilen Postscript yazı karakterleri ile, Postscript film çıkış aygıtının piyasaya sürülmesi ile birlikte, daha önce, ancak bir ekip tarafından yapılabilen işler, özellikle 1992 den sonra, masa başında ve bir ya da birkaç kişi ile yapılabilir bir hale gelmiştir 2).

1)
PostScript daha çok masaüstü yayıncılığında kullanılan bir sayfa tanımlama dili ve bir programlama dilidir. Tasarlanmış bir sayfadaki metin, görsel unsurlar vb. öğelerin kenar çizgilerini belirtmek için Bézier eğrileri olarak bilinen matematik formüller aracılığıyla komutlar biçiminde bir belge oluşturur. Bu belge PostScript komutlarını yorumlayabilen özel işlemcili tüm çıktı birimleriyle kullanılabildiği için PostScript'e “araç-bağımsız” da denir.
kavramlar/masauestue_yayıncılık.txt · Son değiştirilme: 2021/07/28 12:23 (Dışarıdan düzenle)