Adı "THE JOURNAL OF INTERNATIONAL SOCIAL RESEARCH /ULUSLARARASI SOSYAL ARAŞTIRMALAR DERGİSİ" olan akademik bir dergide "Osmanlının Görsel Şiirleri II" ve "Osmanlının Görsel Şiirleri III" olarak belirlenmiş iki tane makale var. Makalelerin ilki nasıl ve nerede yayınlandı bilinmiyor (en azından ben derginin önceki sayılarında görebilmiş değilim). Ama muhtemelen yazarın "görsel şiir" olarak neyi anladığını anlattığını ve en azından tarihsel bir arka plan çizdiğini hayal ediyorum. Hayal ediyorum, diyorum çünkü makaleler 2008 yılında yayınlanmış. Dipnotlarda ise, tuhaf bir şekilde Kitap-lık dergisinin "deneysel edebiyat kitapçığı" ve Kayahan Özgül'ün artık herhalde pek baskısı bulunmayan bir kitabı var.
Yazı onca eksikliğine rağmen, Osmanlı şiiri içinde deneyin imkanlarının var olduğunu, bunun tipografi ya da güzel yazı sanatı ya da hatt ile ilişki olduğunu vs. söylüyor. Fakat yazarın, ölü bir şiirin uzantısını, modern zamanlarda arayış şekli fazla "domestik", fazla bize göre. Bu da zaten işleri karmakarışık ediyor..
(Makaleleri bana har haber verdi, teşekkürler)
Güncelleme: 10 Aralık 2009 tarihinde Özer Şenödeyici ile görüştük, ufak laf sokmaların ve kızgınlıkların ne işe yaradığı konusunda fikir yürütemesek de, konu çerçevesinde her zaman daha "verimli" çalışmalar yapacağına karar verdik. "Olur öyle!" diyerek telefonu kapattık.