noktalı virgül

Birincil sekmeler

Noktalı Virgül

Virgül, editörün köşesinin baştacı edilmediği, hatta editöryal notların birkaç yılda bir, çok önemli durumlarda belirip sonra yine kayıplara karıştığı bir dergi oldu hep. İşte böyle çok önemli durumlardan biri: Okumakta olduğunuz, Virgül’ün son sayısı. Ekim 1997’den beri, 12 yılı aşkın bir süredir aralıksız yayımlanmakta olan dergimiz tahmin edilebilecek ekonomik zorluklar ve dağıtım sorunları yüzünden yayın hayatını sona erdiriyor. – Aslında Virgül için çok uzun zamandır ciddileşmiş sorunlar bunlar; bir yıl önce derginin periyodunu iki aya çıkararak geçici bir çözüm denemiştik...

virgul-dergisi-sayi-92-matbu-sado-mazo-edb__15385295_0_0.jpgEditörden köşesi de en son bir yıl önce, periyot değişikliğinin duyurusu için kullanılmıştı. Bir de derginin kapandığı söylentilerinin asılsız olduğunu belirtmek için. Bu kez kulağımıza bir şey gelmedi, ama söylentiler doğru: Kapanıyoruz.

12 yıl boyunca 131 sayı yayımlanmış; çok güzel sayılar yaptık, daha az güzelleri de oldu, hatta çok içimize sinmeyen sayılar da... Ama belli bir ortalamanın üzerinde kalmayı, en başta tasarladığımız formatın, en baştan beri oturtmaya çalıştığımız duruşun dışına çıkmamayı başarmış sayabiliriz kendimizi.

Virgül’ün ardında bir iz bırakmış olacağını umarız.

Virgül arşivinin, son yılların yayın dünyasına gürültüden uzak, serinkanlı bir ayna tutmaya devam edeceğini söyleyebiliriz belki. Başka ne denebilir? Tabii ki üzgünüz. Dergi öncelikle bir alışkanlıktır, okuyanlar için olduğu kadar onu hazırlayanlar, ona emek verenler için de. Biz mutfaktakiler, doğrusu Virgül’e çok alışmıştık.

Virgül’e bunca yıl boyunca emek vermiş herkese, yazarlarımıza, okurlarımıza, katkıda bulunanlara, abonelerimize, dergiyi destekleyen yayınevlerine çok teşekkür ederiz.

Virgül,

Etiketler: 

Yorumlar

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 39

‘yukarı’ dedin

benim bu işlere aklım ermeye başladığından beri batan ya da kapanan dergiler geldi aklıma: Adam Sanat, Adam Öykü, Şizofrengi, Atlılar, Hayalet Gemi, Mizan..

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 38

‘yukarı’ dedin

şiir tarihimiz aynı zamanda dergiler mezarlığına da benziyor bir yandan.. öteki-siz'in bi sayısında biz sadece 80'den 2004'e 400 e yakın dergi tespit etmiştik.. Bunlardan 169'unun da sunu ya da ilk sayılarını vermiştik.. Bu dergiler aşağıdaki dergilerdi.. (169) Sizin de farkedeceğiniz gibi çoğu yok artık, bu çalışmayı yapan dergi de dahil. Bir de bizde sonsöz yazma geleneği de pek yok aslında.. Dahası bile isteye kapatmaya gidilmediği için galiba.. Yani belki güze belki bahara çıkar yeniden diye düşünerek...

1980… yazko edebiyat, milliyet sanat… 1981… yönelişler, yazko çeviri… 1982… sanat koop ortaklaşa… 1983… sözcükler, körfez, üççiçek… 1984… imge/ayrım, yeryüzü konukları, bireşim, tanım, uçurum, poetika, nisan… 1985… adam sanat, dün ve bugün çeviri… 1986… karşı, şiir atı, kıyı, parantez, gerçek sanat, üçnokta… 1987… gergedan, edebiyat dostları, defter, metis çeviri… 1988… yazıt, sokak, argos… 1989… kavram, ayrım şiir… 1990… biçem, yanıt, tavır, sombahar, iblis, insancıl… 1991… layka, yazılı günler, bürde, düşler, patika, evrensel kültür, yeni insan… 1992… öyküşiir, yakın, edebiyat ve eleştiri, eşik, dil izi, teos, eski’z… 1993… aykırı sanat, atika, şairin atölyesi, yeni biçem, a’raf, onuncu gezegen… 1994… şiir-lik, hergele, kunduz düşleri, gerçek sanat, dördüncü yeni, insan… 1995…göçebe, berfin bahar, minerva, uğraş, menos, arkabahçe, dize, morca, evire çevire… 1996…şiir ülkesi, şiir oku, mum, eleştirel vurgu, kavramkarmaşa, pencere, sanat eylemi, hazan, poetikus… 1997…hece, mozaik, selis, sokak şarkıları, çalı, ütopiya, dört mevsim, ludingirra, düşlem, fayton, adı yok, başka, kaşgar, düş ve düşünce… 1998… amida, haliç, hastaeşekler, lodos, kül, budala, rüzgâr, düşe yaza, yeni aşk, güney, elitsanat… 1999… uç, ün!em, ardıçkuşu, e, sızlık, mizan, çorba, est&non… 2000…atlılar, akatalpa, şiir odası, mecaz, şiirliçıkın, edebiyat gündemi, uzak, ay vakti, hazan, ağır ol bay düzyazı, amik, ütopya, le poéte travaille… 2001… öteki-siz, yom sanat, düşlük, gediz, adana edebiyat/a edebiyat, eski, s’imge, yenibinyıl şiir, nikbinlik, yansıma… 2002… karalama seçki, kum, melez, üç nokta, kuzey yıldızı, lül, wesvese, yeni tamara, huruç, ispinoz, kimseSiz, son kişot… 2003… aralık, hakiki son kişot, yaratı, sunak, yasak meyve, düşe yazma, baykuş şiir, kökler, imlasız, şiiri özlüyorum, imgelem çocukları, yarabandı, hayal, edebiyat atölyesi, ünlem, heves, felsefece… 2004

gibi..

Mehmet Can Doğan'ın geçen yıl yaptığı çalışma vardı. O da çok yetersiz ve eksikliydi zaten..

Virgül belki kapanan dergilerin çoğunda olduğu gibi kendi sonunu kendisi hazırladı içeriğiyle vs. ama insan yine de üzülüyor. Üstelik virgül'ün kapsamında bir ikinci, üçüncü dergi yokken.. Gerçi kitap ekleri fazlasıyla mevcut.. Ve bu sonu biraz da onlar yazmış olmadılar mı?

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 25

‘yukarı’ dedin

tabi virgül'ün çıkışı ve sona ermesi ile bunlar arasında bariz farklar var. virgül'ün girdiği piyasa, son 20 yılda çok gelişmiş bir piyasa oldu. şaka değil bugün kitap piyasası öyle yabana atılacak gibi değil. milyar dolarlık bir yayın endüstrisinden bahsediyorum. burada fazla seçkinci kalabilmek ne kadar kolay, o da ayrı sorun. keşke batmasaydı, ama..önlemek için ne yaptılar?