[w:Slipstream] bir edebiyat terimi, fantastik ya da gerçek dışı ya da gerçek karşıtı bileşenler içerip, ancak bilimkurgu kategorisine sokulamayacak yazın örneklerini karşılıyor. Böyle çetrefilli bir tanımdan başladığımıza göre Slipstream ne değildir, diye bakmak belki daha doğru olur.
- Slipstream, tür değildir.
- Slipstream, fütüristik değildir. 2050'yle, 2090'la alakası yoktur.
- Slipstream, sizi merak içinde bırakmaz, sadece hayrete düşürür.
- Slipstream, büyülü gerçekçilik alanına sokulamaz.
- Slipstream, New Age yazınına girmez.
Slipstream, post ideolojiktir. Slipstream, bir tür olarak bilimkurgunun altta yatan dinamiklerinden bazılarına sahipken, bu dinamiklerin üzerine temellenmez onun yerine kültürel çalışmaları temel alır. Slipstream'e "Kültürel Çalışmalar Kurgusu" denebilir bu anlamda..
Yorumlar
Buradaki "kulturel
Puanlar: 22
‘yukarı’ dedin
Buradaki "kulturel çalışmalar" sosyal bilimlerde de var olan ekolle/yaklaşımla (cultural studies) aynı şey mi? Yoksa başka bir teknik ya da estetik terim mi?
workshop gibi?
Puanlar: 34
‘yukarı’ dedin
workshop gibi?
Bu soru benim soruma bir soru
Puanlar: 33
‘yukarı’ dedin
Bu soru benim soruma bir soru mu bilemedim ama söyle bir ek yapabilirim: Kulturel Çalışmalar ekolu, kulturu iktidar ilişkilerinin bir alanı olarak görur ve bu yuzden duzenleme-uretim-tuketim-öznellik-temsil "an"larında bunların nasıl eklemlendiğine bakar. Ağırlıklı olarak bakhtin-foucault-barthes-gramsci kombinasyonlarında temsil analizini yöntem olarak kullanır. İnterdisiplinerdir ve amaçları iktidar ilişkilerinin ifşa edilmesi ve sembolik şiddeti görunur kılmak (ve hatta bunlara karşı temsil pratikleri gerçekleştirmek) gibi siyasi amaçlar oldukları için de bir anlamda anti-akademik de bir oluşumdur.
Slipstreamle ilgili bu kısa
Puanlar: 35
‘yukarı’ dedin
Slipstreamle ilgili bu kısa derlemeyi yaparken, bu makalelerden http://www.depauw.ed... yararlandım; belki sorularınız açısından daha aydınlatıcı olur.