Görsel şiir uygulamalarında araçlardan birisi olan barkodlar hakkında bir yenilik..
Media Lab araştırmacıları yeni bir barkod geliştirmişler. Bokode adındaki bu sistem, 3 mm’lik ebatında (klavyelerimizdeki "@" işareti büyüklüğünde), ama bildiğimiz barkodlara göre çok daha fazla bilgi içerecekmiş.
Ağustos ayında New Orleans’ta bilgisayar grafikleri ve interaktif teknikler üzerine düzenlenen konferans ve fuarda, SIGGRAPH’ta, sunulacak olan mini barkodların bir özelliği de birkaç metre öteden de okunabilir olmalarıymış. Görünmez olmaları hedefleniyor, ancak aynı zamanda bir fotoğraf makinesi ya da cep telefonu kamerası ile rahatlıkla okunabilecekler. İleride müze giriş etiketleri, hatta restaurant menüleri gibi farklı alanlarda da uygulanması planlanan Bokode, kullanıcıya pek çok bilgiyi aynı anda sunabilecekmiş.
Ve merak edenler için de prototip parçanın fiyatı 5$, ancak haberde daha fazla miktarlarda üretildiğinde, fiyatın 5 cent’e kadar inebileceği belirtilmiş. Daha fazla bilgi ise şurada yer alıyor..
Yorumlar
İmparatorluk çağına biraz
Puanlar: 17
‘yukarı’ dedin
İmparatorluk çağına biraz daha yaklaştık. Birilerinin uzay çağı, bilgi çağı dedikleri totaliter rejimlerin yükseleceği, Şiir Bakanlığı'nın kurulabileceği yakındır. Evet, distopyadan söz etmek gerek. Görsel şişirin işlerine yarayacak mı bilemem. Hele ki şu mikro-skop ve foton alıcılarıyla igili çalışmaları gördükten sonra. Ama hayatı kolaylaştırmayacak, kapitalizmin veya devletin (olgarşi) işini kolaylaştıracağı kesin. Yine de boynumda öyle şimdiki gibi koca koca barkod görmek istemem ileride. Bu barkodlar boyunlarımız için daha makul birşeye benziyor.
Ben de aynen öyle
Puanlar: 6
‘yukarı’ dedin
Ben de aynen öyle düşünüyorum. Muhtemelen ilk barkod kuşağı, yazma eserler gibi gayet iyi fiyatlara satılabilir. o teknoloji "geleneksel" olarak kalabilir, çoluk çocuğun elinde oyuncak olur.
Ama bizler, tıpkı Mars Üniversitesi'nin kütüphanesinin haklı gururu olan Wong Kütüphanesi gibi kütüphanelere de alışmış oluruz.
bok kod a/simetrisi de görsel şiirin gözünden kaçmaz.