Geçen hafta site editörümüz sormuştu (eski) Replikas'ta: "sait maden'in yky'deki sergisine giden var mı? görsel ve şiir neden birleşmemiş kendisinde örneğin tespit edebilen? " diye..
(...)
Bu soruya tam bir yanıt olur mu bilemiyorum ama ben bugün gittim. Ve gördüğüm şu oldu. Birleşmemiş evet, çünkü Sait Maden bütün bu yaptıklarının şiirle ilgisi olduğunu asla düşünmemiş. O yaptıklarını sadece "Grafik" sanatı içerisinde değerlendirmiş. Öyle değildir demiyorum da, "13 yaşında sahici anlamda yazı yazmaya merak salıp hat dersleri alan, 18'inde bileğinin iyi bir hat sanatçısının bileği olduğunu düşünen birisi" (kaynak: sergi metinleri) olarak ben tüm bu bildiklerimden ve bileceklerimden şiirde nasıl yararlanırım diye düşünmemiş. Zaten sergi afişinde de "Şair, sanatçı, tasarımcı" olarak geçiyor. Bu bile, yani zaten kendisinin en başından ayrım koymuş olması, yeter neden olarak görünüyor. Zaten bir yerde de "Grafik bir üstyapı ürünüdür" diyor.
(...)
Mesela kitap kapakları, yaptığı logolar, simgeler, afişler, kaligrafi çalışmaları, kapak eskizleri nden filan epey örnek var. Bir de kendi yazdığı kendisini anlatan ve duvarda sergilenen bir metin var. Bu metinde bir şey ilgimi çekti, diyor ki: " Bugüne kadar 8000 kitap-dergi kapağı vs. tasarladım. Bunların her biri 5000 bassa 40.000 milyon eder. Bir isim 40.000 kez yinelenirse tabii ki kapak tasarımcısı kalır adın. Bu bir dünya rekoru. Nasıl oluştu bu rakam derseniz, 1965-1980 arası haftalık dergiler yayımlanıyordu. Her hafta kapak bekleyen bir değil birçok dergi vardı benden"
(...)
Yani tabii ilginç bir hesaplama şekli. Bir defa ortalama 5000 baskı hesabı biraz astronomik görünüyor.
(...)
Onun dışında, hepsi bir yana Sait Maden'in özellikle bir dönem kitap kapaklarına damgasını vurduğu kesin. Sergide buna dair epeyce örnek de mevcut...
(...)
Hatta şurdan YKY sayfasının en alt kısmındaki, sergiden 10 örneğe de bakılabilir.. YK sergileriyle ilgili böyle bir link gördüm. Hatta devam eden diğer iki sergiyle ilgili de görsel mevcut orda. Söz açmışken linkte göreceğiniz Ali Kazma - Engellemeler / Obstruction sergisi de ayrıca ilginç.