Günlük tarzı yazılar yazmak ya da okuma notlarını yayımlamak (giderek bu notları yayımlamak için tutmaya dönüşse de)çok yaygın. Hemen hemen her dergide günlük, gezi notları, okuma notları görmek mümkün. Varlık'ın Haziran sayısından paralel konulu iki not:
Gültekin Emre Şiir Günlüğü'nde demiş:
Perşembe. [w:Ömer Şişman], [w:Hata Devam Ediyor]'dan (2005) sonraki şiirlerini Bitkiben'de (Pan/Heves Kitaplığı) toplamış. Alışılmış şiir anlayışının karşısına farklı şiirlerle çıkıyor Ömer Şişman. Düşündürerek ve göstererek oluşturuyor şiirlerini. Görsel ve değişik biçimleri şiirinde ustalıkla kullanıyor. Yenilik olsun diye yazılan, oluşturulan şiirler değil bunlar, gerçekten yeni şiirler. [w:Ömer Aygün]'ün [w:Koro]'su da (Pan/Heves Kitaplığı) alışılmış şiirin karşısına dikiliyor. Yoğun, sıkı şiirler. Alışması kolay olmayan ama bakıldıkça anlamlar çıkarılan uzun şiirinin yanında derinlikli dizeler de yok değil.
Sabit Kemal Bayıldıran da "Düşünce Temrinleri II" sayfalarında bağlantılı bir konuya değinmiş:
Heves'in yollarını hep merakla beklemişimdir. Bu cümleyi okuyan pek çok dost içinden "Sen de mi Sabit Hoca?" diyordur. Şaşmalarının sebebini anlıyorum. Ben lirik şiirden yanayım, daha doğrusu şiirin lirizimsiz olamayacağını düşünen biriyim. Oysa Heves lirizme düşman! [w:Avangard], [w:görsel yönü öne çıkan şiirler] yayımlayan bir dergi. Peki neden yollarını gözlüyorum öyleyse? Ben "kargadan başka kuş tanımam"cılardan olmadım hiçbir zaman. [...] Heves, [w:lirizm]e darbeler indirmenin yanında İkinci Yeni'den bu yana iktidarda olan, bir [w:fetiş ]haline dönen [w:imge]'yi de dışlıyor şiirden. [...] Biliyorum, Hilmi Yavuz kızıyordur Heves'e ve Hevesçilere! Ben sevgiyle bakıyorum benim şiir anlayışıma aykırı olmasına rağmen. Bahçemde rengarenk çiçeklerin yanında kaktüs de var! Ne kadar farklı renk ve biçim olursa o kadar zenginleşir şiirimiz. Peki, Heves'ten [w:büyük şiir] çıkar mı? Çıkacağını sanmıyorum. Ama İkinci Yeni'nin [w:müptezelleş]mesine bir son verme, ortalığı temizleme konusunda bir faydası olacağına inanıyorum. Garip de müptezelleşen Servet-i Fünûn şiirini temizleyip İkinci Yeni'ye yer açmadı mı? [...]
... ...
Yorumlar
"Heves'ten büyük şiir çıkar
Puanlar: 40
‘yukarı’ dedin
"Heves'ten büyük şiir çıkar mı? çıkacağını sanmıyorum"
amacım bu cümleyi cımbızlamak değil, ama yolları gözlenen bir dergiden neden büyük şiir çıkmayacağını düşünüyor acaba Gültekin Emre? Lirizm olmadan büyük şiir yazılamayacağını mı savunuyor acaba?
ayrıca yazı bir bilinç akışıyla yazılmış ve sonrasında yeniden okunmamış sanırım, kendi içinde çelişen yerleri de mevcut. müptezelleşen bir şeyi silmek ve yenisine yer açmak için oldukça kuvvetli bir temziliciye ihtiyaç duyulur diye düşünüyorum mesela ben.
Heves dergisi kapanmıştır ama etkilerinin devam edeceğini düşünüyorum uzunca bir süre daha. ayrıca derginin sonlanmış olması kadrosunun artık yazmayacağı, yeni oluşumlarda yer almayacağı anlamına da gelmiyor muhakkak.