Yasakmeyve dosyası biliyorsunuz Eylül 2007'de yayınlanacak. Görsel Şiir'e ve öncelikle poetikhars çevresinde yayınlanan işlere, yazılara ve çevirilere ayrılan bu dosya yanında, 48 sayfalık bir kitap da verilecek dergi ile birlikte. Bu yeni haberle birlikte, sanıyorum Türkiye'deki ilk görsel şiir kitabı yayınlanmış olacak. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum şimdiden. Umarım herhangi bir aksilik çıkmaz ve bu uzun maraton bir kitaba kavuşmuş olur. Dosya ve kitapta işleri yer alacak isimler şunlar: Jim Lefwich, Geof Huth, John M. Bennett, Anna Hallberg, David-Baptiste Chirot, Hakan Şarkdemir, Derya Vural, Ayşegül Tözeren, Suzan Sarı, Deniz Tuncel, M. Davut Yücel, Barış Çetinkol, Serkan Işın, Zeynep Cansu Başeren, Nihat Özdal. Kitabın başına kısa bir metin yazdım. Dosya ve kitap herkese hayırlı olsun. Son dakika değişikliği: Kitapta sadece bu site sakinlerinin işleri yer alıyor. Gavurlar, dosyada serpiştirilecekmiş.
Yasakmeyve dosyasından sonra sitede bir eleme olacağını söylemiştim. Sitede ve dergide. Bunun sebeplerinin bir kısmı açıkta (örneğin benim yazmasını istediğim kişilere attığım "yazın, yazsanıza, ne duruyorsunuz" türü zorlayıcı e-postalar) kimisi de kapalıda yer almaktadır. Eleme de denemez buna. Aslında "olmuyorsa olmuyor, ne yapayım" türü bir şey bu. Zaten Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nun verileri içaçıcı değil."Kitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye'de yılda sadece 23 milyon adet kitap basılıyor. Japonya'da ise bir yılda basılan kitap sayısı 4 milyar 200 milyon". Kendimizi kandırmayalım, bu ülkede yazar bulmak, okur bulmak kadar zor. Ve ne yazık ki görsel şiir ya da şiir gibi konular da bu tür vurdum duymazlıkları kaldıramayacağı için kadronun küçülmesi daha iyidir.
Hamiş: Bu arada Fatih Çekirge'nin 30 Ağustos Resepsiyonu ile ilgili Hürriyet'te yazdıklarını okuduktan sonra bunun "tarihi" bir olay olduğuna da karar verdim. Görsel Şiir Kitabı'nın çıkması bu ülkede "göbeğini kaşıyan" ve "bidon kafalı" her Türk vatandaşı için çok büyük bir hadisedir.