yazı etiketi ile yaftalanmış yazılar

Slipstream

[w:Slipstream] bir edebiyat terimi, fantastik ya da gerçek dışı ya da gerçek karşıtı bileşenler içerip, ancak bilimkurgu kategorisine sokulamayacak yazın örneklerini karşılıyor. Böyle çetrefilli bir tanımdan başladığımıza göre Slipstream ne değildir, diye bakmak belki daha doğru olur.

Ses ve görüntüler aynı sinir hücresine sahip

Sözlü Kültür, Yazılı Kültür ve Basılı kültür olarak ayırdığımdan beri böyle bir haberi de bekliyordum bak. Habere göre;

Beyinde ses ve görüntülerin aynı sinir hücresi koduna sahip olduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya imza atanlardan Marc Schonwiesner, beynin sesleri ve farklı görüntüleri kodlamak için aynı yöntemi kullandığını belirtti. Schonwiesner, kişinin aynı nesneye ait sesi ve görüntüleri daha kolay birleştirdiğini de ifade etti.

Yazı için web araçları

Web geliştikçe ve 2.0 denen hadise durmadan ve durmadan insanların hayatlarını net üzerinde kolaylaştıran araçlar ortaya attıkça, şiir için imkanlar da artıyor. Bu imkanlardan bazılarını tatmanız, denemeniz ve ortaya birşeyler çıkarmanız ümidi ile birkaç üreteci aşağıda listeliyorum.

Web üzerinde kullanabileceğiniz metin araçları:

Öte yaka’nın kıyısı

Neredeyiz? Bir kimsenin veya bir şeyin kendi doğru yeri neresidir? Verilecek cevabımız yok; yerimizi bilmiyoruz. Bilseydik değişmekten, gelişmekten söz etmezdik. Vazgeçişlerimiz olmazdı; peşine düşmüşlüklerimiz; inanç, bilim, makine… Yerinde-yurdunda olmayan, bir ağrı gibi boynumuza asılmış dünyanın neresinde oturacağız? Söylemin baştan çıkardığı retorik cambazı herkesin gayretini boşa çıkaracak bir kıyı var mıdır? Evet ve hayır. Cevaptan önce ve sonradır, burada giz’liden giz’liye ve sükut ederek konuşulur. İki türden ses çıkaran bir tür gizli göçmenler olarak.