"eski şiirin rüzgârıyla"

Birincil sekmeler

[w:Yazko Edebiyat]'ın 2. sayısında (Aralık 1980) [w:Memet Fuat], sunu yazısında bir yerde şöyle diyor: ... ...

"Yadırgayanlar olmuştur, ileride de olacaktır diye açıkça belirtmek istiyorum: "Yazko Edebiyat" değer verdiğimiz, anılmalarını özlediğimiz ölmüş sanatçıları ya da büyüklerimizi ölüm yıldönümlerinde anmak geleneğine uymayacaktır. Unutulmamaları gerektiğine inandığımız kimseleri her zaman anacağız, onları yalnızca ölüm yıldönümlerinde hatırlamanın yeterli olduğuna inanmıyoruz."

... ... Üzerinden 30 yıl geçen bu tavır nedense benimsenmemiş bir türlü. "Senede bir gün"e devam... ... Yazının bir diğer kayda değer kısmı da giriş bölümünde "dağıtımdan, okurdan dertlenen dergiler için" gelsin: (Hoş sene 1980, yılda 100 dergi çıkmıyor ama 2010'un imkânlarının da yarısı bile yok iken) ... ...

"Yazko Edebiyat" ummadığım bir ilgiyle karşılandı. Edebiyatı, yarı magazin havasındaki sanat dergilerinde, çok çekici sayfa düzenlemeleriyle izlemeye alıştırılan okurların, şiirleri, öyküleri, yazıları birbiri ardına "kupkuru" sıralayan bir kitap-dergiye böylesine ilgi göstereceklerini hiç sanmıyordum. "İlk sayı üç bin gider, iki binde tutunursak iyidir" dememe karşın, beni dinlemeyip dergiyi beş bin iki yüz bastılar, bir hafta içinde iki bin daha basmak gerekti. "

... ... Mevcut 100 civarında derginin de 500'er okuru olsa 50.000 eder değil mi? (vardır değil mi biraz fazla iyimser bir tahminle) ... Böylece iki bin daha basmak gerekmeyebilir...

Yorumlar

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 7

‘yukarı’ dedin

geçen bir göz attıydım, siz de atarsınız diye düşünüp paşlayaşım: adresinde (uzantı manidar medya ve zul) yazılı basın ile ilgili resmi istatistikler var. ücretli olarak dağıtılan dergilerin toplam tiraji: 74,660,813. Bu da okuma yazma bilen bir adamın yılda ortalama 3 adet dergi aldığını gösteriyor, en iyi ihtimalle. Ve bu dergilerin oran olarak sadece %6 kadarı edebiyat/tarih türüne giriyor. Bunlar para verilip alınan şeyler, bir de ücretsiz dağıtılanlar var. Onların sayısı da: 52,274,497. Buradan da 2 adet düşse adam başı, ücretli/ücretsiz bakmadan, okur yazar bir gencimizin eline 5 adet dergi geçiyor yıl boyunca. Bunların %6'sı da edebiyat dergisi gibi duruyor.