İstanbul 2010 edebiyat projeleri

Birincil sekmeler

detayların alayı üstteki linkte ama burası da kâfi...

40 yazarın gözünden İstanbul Proje, İstanbullu olan ya da hayatının son kırk yılını İstanbul’da yaşayarak geçiren edebiyatçıların bulundukları semtleri ve kendi yaşam öykülerini kitap haline getirmelerini amaçlıyor. 40 yazarın her birinin kaleme alacakları farklı türlerdeki bu 40 ayrı kitap İstanbulum adında bir seri oluşturacak. Amaç, İstanbul’u bir bütün olarak edebiyatçıların diliyle anlatan bir belgesel kitap dizisi ortaya çıkarmak.

Proje, İstanbul’a dair yazınsal bir ‘şehir senfonisi’ yaratma fikrinden yola çıktı

Yazım Yarışması Üniversite öğrencileri ile orta öğretim öğrencileri arasında ayrı tür ve yazım şekillerinde ödüllü yarışmalar düzenleyerek İstanbul’un genç insanlarını edebiyatın içine daha aktif yerleştirilmesi ve ortaya çıkacak çalışmaların yayınlanmaya değer olanlarından antolojiler oluşturulması amaçlanıyor.

İstanbul'da Ölmeden Yapmanız Gereken 101 Şey stanbul’un pek bilinmeyen kıymet ve harikalarına dikkat çeken ‘İstanbul’da Ölmeden Yapmanız Gereken 101 Şey’ kitabı şehrin kültürel rotalarının dışında lezzet duraklarını, doğa aktivitelerini, gece ve müzik etkinliklerini bir bütün olarak toparlıyor. Kitap, İstanbulluların şehrin kültürel üretim süreciyle daha zengin bir etkileşim içine girmesini sağlayarak üretimin ve arzın zenginleşmesine ve çeşitlenmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Projenin Süresi: Kitap 15 Haziran 2008 tarihinde yayınlandı.

İstanbul'un Bağları Bahçeleri İstanbul’a doğal rengini veren bazıları bugün de var olan bahçelerin, bağların, bostanların, çayırların, koruların tespit edilmesi, tarihten bugüne geçirdikleri değişim ve bugünkü durumlarını anlatan görsel malzeme destekli bir kitap hazırlanacak. Bugün artık bir tür dinlenme ve eğlenme mekânı olarak kullandığımız koruların, İstanbul halkının meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan bahçe ve bostanların, bir kısmı tümüyle yok olmuş çayırların toplu halde anlatılması ve görüntülenmesiyle İstanbul’da yaşayanlara kentin güzelliklerinin anımsatılması amaçlanıyor. Bu çerçevede bağ, bahçe, bostan, çayır, korular tespit edilecek, tarihi kaynaklardaki bilgiler, efsaneler (semtine kattığı özellikler vb.) gravür ve fotoğraflar toplanıp tasnif edilecek. Tespit edilen yerlerin fotoğrafları da çekilecek. Çalışma bir kitap olarak İstanbul halkına sunulacak.

Suluboya İstanbul resimleri eşliğinde... Suluboya İstanbul resimleri ve İstanbul’u tanıtan yazılardan oluşan, Editions Didier Millet’in İstanbul Kitabı’nın 2009 sonunda ortaya çıkması, 2010 sürecinde saygın kitaplar arasına alınmasının sağlanması amaçlanıyor. John Freely’ın metinleri ve John Cleave’in suluboya İstanbul resimleri eşliğinde Editions Didier Millet tarafından yayınlanacak olan bu kitap, daha önce gerçekleştirilen Londra, Venedik, Singapur, Tayland, Atina, Bali serisinin devamı niteliğinde olacak.

III. Selim'in Dünyası Projenin Sahipleri: ATM Film Prodüksiyon

III. Selim’in ölümünün 200.yılında, hayatı, reformları, imar faaliyetleri, döneminin İstanbul’u, şehirdeki gündelik hayat, devlet ve toplum yapısını yansıtacak bir eser yayınlanacak. Bu kitapta orijinal minyatür, resim, gravür, fotoğraf, ferman, berat, vb. gibi görsel materyaller kullanılacak. Proje, İstanbul’un bir dönemini, o dönemde kentin şehir dokusunu, gündelik hayatı, devlet hayatını, toplum yapısını ve İstanbul’un yenileşme tarihindeki rolünü anlatacak.

İstanbul'un Edebiyat Haritası Proje sahibi: İstanbul 2010 AKB Ajansı

Proje, İstanbul’da yaşamış edebiyatçıların envanterinin çıkartılmasını amaçlıyor. İstanbul’da doğmuş, büyümüş veya yaşamını İstanbul’da tamamlamış olan edebiyatçıların oturdukları semtler belirlenerek, bu mekânlara yazar ve şairler hakkında bilgi veren tabelalar, panolar yerleştirilecek. Oturdukları evlerin günümüze dek ayakta kalıp kalmadığı araştırılacak ve yaşayan binalara levhalar konulacak. Sokaklara isim verilmesi, heykel veya büstler yerleştirilmesi de projenin hedefleri arasında yer alıyor. Bu projeyle, İstanbulluların ve İstanbul’u ziyarete gelenlerin kentin edebiyatçıları hakkında genel kültür kazanmalarına katkı sağlamanın yanı sıra, İstanbul’un edebiyat zenginliğinin görünür kılınması da amaçlanıyor.

Bizden sonra n’olucak dersek burda:

2009 Avrupa kültür başkenti ise Linz.. Hâlâ aktif kültür başkenti yani.. Onların edebiyat programı da çok parlak görünmüyor

Yorumlar

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 36

‘yukarı’ dedin

'2010, sivil toplumu tasfiye ediyor'

Önceki gün İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin iki yürütme kurulu üyesi, Faruk Pekin ve Halim Bulutoğlu istifa etti. Bulutoğlu ve Pekin'in 'açık sözlü' istifa mektuplarında 'sivil toplum'un nasıl tasfiye edildiği ve bürokrasinin projeyi nasıl işleyemez hale getirdiği anlatılıyor

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 49

‘yukarı’ dedin

ihale toplumu (IT - ne yazık ki bu kısaltmanın information technologies gibi bir başka şeysi de var) kültür sanat işi yapamaz. eline yüzüne bulaştırır. kaldı ki bulaştırmıştır. Bakın ne deniyor;

"Ama onlar, devletten geliyor. Bu işi de amirlerinden aldıkları görev ile ve aynı kural ve disiplinle yürütüyorlar.

Satın almayı yapanlar, önlerine gelen projelere, restorasyon ya da kültür projesi diye bakmıyorlar. Müteahhitlere nasıl davranıyorlarsa, kültür projesi sahiplerine ya da müelliflerine de aynı şekilde davranıyorlar. Satın almalar, aynı mantıkla ve prosedürle yapılıyor. Sıkışıldığı zaman, alım yapsın diye devlet ya da belediye şirketleri işin içine sokuluyor.

Çok önem verdiğimiz açılış etkinliğinin haline bakın. İstanbul için dünyanın ve Türkiye’nin önemli organizasyon şirketlerini yarıştırmak ve bu yarıştan İstanbul’un kazançlı çıkmasını sağlamak yerine, bir belediye şirketi üzerinden basit bir satın almaya dönüştürdük işi."