e-kitap geldi hoşgeldi

Birincil sekmeler

İdeefixe.com, Türkiye'nin ilk e-kitap kütüphanesini ve kitapçısını açtı açacak. Geçen yıl duyurulan e-kitap satışı konusu, bu ayın 15'inde ideefixe.com adresinden başlayacak. Şu anda ideefixe.com'uBasn kendisinin sattığı ile e-kitap ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz gibi görünüyor ama e-kitap okuyucularının fiyatlarının gayet yüksek olması ve bunlardan sadece bir tanesinin [w:Wi-Fi] bağlantısının olması bir eksi gibi görünüyor (sonuçta o paraya bir netbook da alınabilir).

Her ne kadar katılan yayınevlerinin uygulayacağı e-kitap fiyatlarından haberimiz olmasa da (diyelim ki %50 indirim), yine de okur 600 tl bir cihaza verdikten sonra, kolay kolay gidip de pahalı kitap almayacaktır.

E-kitap ve cihazları konusunda detaylı bilgi adresinde mevcut.

EBİ Genel Müdürü'nün yaptığı yazıyı açıklamaya göre, e-kitap yayıncılığı yapmak isteyen yayınevleri ile de anlaşmalar devam ediyor. Bu, küçük baş yayıncılık için de güzel bir fırsat olacaktır. Eğer tabi okur denen akbaba gidip Elif Şafak ve Turgut Özakman, Tuna Kiremitçi gibi zaten okumaktan ve görmekten bıktığımız yazarları, piksellerine kadar indirmek istemezse..

Artı e-kitap teknolojisinin güzel bir tarafı, kağıt, baskı gibi masraflarının olmaması yanında, okura yeni bir deneyim kazandırması, sonuçta medya-okur yazarı olmak kolay bir şey değil. Umarım baskısı bitmiş ve bulunamayan kitapların çoğu da bu yolla yayınevlerinin sabit disklerinden, zip kartuşlarından çıkar da, hayatımıza tekrar girerler..

Yorumlar

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 19

‘yukarı’ dedin

Teknolojiye meraklıyız

ideefixe genel müdürünün sözleri:

"E-kitabın yaygınlaşması zaman alacaktır ama tahmin edildiği kadar uzun sürmeyecek. Çünkü bizim toplumumuz teknolojiye oldukça meraklı bir toplum. Dolayısıyla böyle yeniliklere merakla, sıcak ilgi gösteriyor genellikle. Normalde kitapçıya gidip kitap alma alışkanlığı olmayanların bile işleriyle ilgili bir sürü dokümanı, ayrıca kitaplarının hepsini birden tek bir cihaza toplama gibi bir lüksünün olması ilgi çekecektir diye düşünüyoruz. Elektronik cihazları kullanmayı seven, belli bir gelir seviyesinin üzerinde çalışan genç bir nüfus var. Belki kitapçıya gidip kitap alma alışkanlıkları, Türkiye'nin klasik kitap okuru kitlesi gibi değil ama bu cihazlarla anında kitaplarına erişme gibi bir kolaylığın ellerinde olmasıyla kitap sipariş edip anında okuma lüksünü de tatmaya yöneleceklerdir diye düşünüyoruz."

ama genel müdür okurdan çok elektronik cihaz meraklılarına (salt) ya da 3G günlerinde olduğu gibi "benim neden olmasın" diyeceklere güveniyor gibi...

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 27

‘yukarı’ dedin

burada tek sorun cihaz sorunu değil galiba. teknolojiye olan merakımızın çok da güvenilir olduğunu sanmıyorum ben. daha önce de bahsettik "medya okur yazarı" olmak. bu bariyeri aşabilmiş değil bu coğrafyalar daha. işin kafa bozan taraflarından birinin altında batılıların "digital-divide" dedikleri şey var. dijital bölünme ya da ayrım, hafife alınacak bir halt değil. cep telefonlarında kitap okumak için aparat bulunan kaç kişi acaba, cep telefonunu o iş için kullanıyor?

ikinci bir soru, dağıtım, vergi derken kitabın maaliyetinin şişmesinin makul karşılandığı piyasada, elektronik olarak dağıtılan kitabın maliyetinin düşmesinin kitabın fiyatına sadece %50 etki edip etmeyeceği meselesidir. bence sembolik bir fiyat belirlensin (mesela 1tl) ve onun üzerinden bu iş oturana kadar satılsın. koskoca iş bankası yayınları utanmayacak mı bu işi sadece %50 indirimle yapmaya?

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 39

‘yukarı’ dedin

Fiyatlar konusunda bir belirsizlik var galiba zaten çünkü %18 KDV uygulanması halinde anladığımız kadarıyla çok cazip bir şey de olmayacak. Yine de 15 nisan'dan itibaren satışa çıkacaktı kitaplar, demek ki pratikte bugün yarın görebileceğiz zaten...

Cihazla ilgili de... Herkesin dikkatini çekiyodur bir tür "kulaklık toplumu"yuz şu anda. Oysa eskiden bu işlerin atası dedesi olan walkman denen bir şey vardı biliyoruz. Mesela aynı yoğun kullanımı o dönemde görmek mümkün değildi. Şimdi de neredeyse doz aşımına ulaşan görüntünün nedeni bizzat bu işe yarayan MP3 ya MP4 lerle olmuyor. Çok büyük oranda, zaten sağ elimiz gibi olan cep telefonları buna imkan verdiği için 18 yaşında bir genç de 50 yaşında bir adam ya da kadın da sürekli kulaklıkla müzik dinliyor. Yani e-kitap için hem bizzat bu işe özel bir cihazın alınma gerekliliği hem de şimdilik yüksek görünen fiyatlar çok cazip olmayacaktır diye düşünüyorum.

Basımı olmayan kitaplar konusu da (on binleri buluyor) deniliyor ama acaba yayınevleri buna mı meylederler yoksa çok satanların daha çok satmasına mı onu da yaşayarak göreceğiz...

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 42

‘yukarı’ dedin

cihaz pahalı, alt tarafı pdf falan derken Can Yayınları, beklentimi sap gibi bırakmış. . E-kitap'ın ne gibi bir maliyet var, onu da anlamış değilim ama..hayırlısı, e-kitap satılmaya başlanmış.

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 21

‘yukarı’ dedin

ideefixe.com'un e-kitap bölümü durmadan genişliyormuş. bugün itibarı ile . fakat yine de az gibi sanki. cihaz satışları ne alemde, bilen, duyan var mı? hatta satın alan var mı?