teknoloji etiketi ile yaftalanmış yazılar

Kaçak Şiir Tarihi'ne İhtiyaç Var

Sanat, yazın gibi alanlarda, "yeni" ve "moda" ifadelerin birbirlerinin yerine kullanılmaya başlandığı -bu kelimeler arasına "pop" rahatlıkla eklenebilir, fakat cila niyetine bile yapının dibindeki kararlı ve sabit içeriğe nüfuz edemediği, onu değiştirmediği bir süreçteyiz. Neden bu kadar etkisiz şiir?

Braftazoid Masallar

DİJİTAL ESTETİK YENİ MEDYA ESTETİĞİ

DİJİTAL ESTETİK / YENİ MEDYANIN ESTETİĞİ üzerine incelemeler

Teknolojik dönüşümlerle beraber, egemen estetik kuramların yeniden tanımlanmaya başladığı bir dönemdeyiz. Bir yandan yeni sanatsal pratikleri inceleme ve eleştiri ilkelerinin ve yöntemlerinin neler olacağı, öte yandan da bütün bu süreç ve pratiklerin bizi nasıl dönüştürüyor olduğu (ve bizim bu süreçlere hangi yeni ilkelerle müdahil olabileceğimiz) tartışmaları son yıllarda akademinin farklı disiplinlerinde ve farklı bağlam ve ilgilerde epey kafa yorulan konulardan biri oldu, oluyor.

ENTER: TEKNOFOBİKLER

Bilgisayar dendiğinde delikli kart telefon dendiğinde PTT'de sıra beklemek ya da manyeto, Cep telefonu dendiğinde "olur mu öyle şey!" anlamayan kuşaklar olarak teknoloji ile alışverişimiz bizden öncekilere göre daha düzenli ve kısmen züppece. Hatta ucundan bucağından teknofilik de sayılırız.

radikal denemeler

e-kitap geldi hoşgeldi

İdeefixe.com, Türkiye'nin ilk e-kitap kütüphanesini ve kitapçısını açtı açacak. Geçen yıl duyurulan e-kitap satışı konusu, bu ayın 15'inde ideefixe.com adresinden başlayacak. Şu anda ideefixe.com'uBasn kendisinin sattığı ile e-kitap ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz gibi görünüyor ama e-kitap okuyucularının fiyatlarının gayet yüksek olması ve bunlardan sadece bir tanesinin [w:Wi-Fi] bağlantısının olması bir eksi gibi görünüyor (sonuçta o paraya bir netbook da alınabilir).

Elvette böyle düşüneceksin vesselam

Hilmi Yavuz, bugün Zaman'daki köşesinde "telefon" ile . Modernizmin başına denk gelen düşününce, telefonun ve telgrafın falan hep devletlü sayılmaları, devletin bize bir lutfuymuş gibi sunulmaları da tuhaf değil. Onca kuşak var, telefonla öyle "tanışan", Yavuz'un anlattığı gibi.

Teknoloji reklamları ne anlatır?

Daha önce de bahsetmeye , fakat ben hala Casper bilgisayarın yaptığı reklamları bir türlü anlamıyorum. Bir müşteri olarak söylemiyorum sadece aynı zamanda memleketimizde teknolojinin nasıl algılandığı konusunda fikir yürüten ve ilk önemli romanlarından biri [w:Araba Sevdası] olan bir milletin ferdi olarak da soruyorum bunu. Casper, bize şu aşağıda gördüğünüz reklamlarda ne söylüyor?

A badman poet stork

E-kitap 2010'da Türkiye'de!

(...) idefix.com, e-kitabı Türk Okuyucusuyla buluşturmak için oluşturduğu Türkiye'nin E- kitap Platformu projesini 28. Tüyap Kitap Fuarı'nda kitap okuyucularına tanıtmaya başladı.

10 yıldır internet üzerinden kitap, DVD ve müzik ürünleri satan idefix.com'un Bahçeşehir Üniversitesi ile işbirliğiyle gerçekleştirdiği bu proje, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı TTGV tarafından da destekleniyor.

2010'un Ocak ayında ilk e-kitap satışına başlamayı hedefleyen idefix.com; projesini yayınevleriyle birlikte ve telif sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde geliştirdi.

E-Book

TEKNOLOJİDEN BAHSEDERKEN KULLANDIĞIMIZ CAN SIKICI KLİŞELER

dergisinin Kasım sayısında "Edebiyat ve Teknoloji" isimli bir dosya yapılmış. Muhabiriniz olarak dosyaya göz attım ve aşağıdaki yazıyı derledim. Olay yerini incelerken hakkı yenmiş bir sürü PC ve DOS işletim sistemi, Linux kod parçacığı gördüm.

Mini mini barkod: Bokode

Görsel şiir uygulamalarında araçlardan birisi olan barkodlar hakkında bir yenilik..

Media Lab araştırmacıları yeni bir barkod geliştirmişler. Bokode adındaki bu sistem, 3 mm’lik ebatında (klavyelerimizdeki "@" işareti büyüklüğünde), ama bildiğimiz barkodlara göre çok daha fazla bilgi içerecekmiş.