Hürriyet, geçen hafta Orhan Pamuk'u "başkalarının nobel"ine kaçmış bir yazar olarak lanse etmeye gayret ederken, önümüze Turgut Özakman'ın kitaplarını sürdü ve tam da TÜYAP varken, Özakman'ın yeni kitabının tanımına gayet sıkı bir katkı sağlamış oldu. "Halkın Nobeli Kime?" gibi gayet cıvık bir soruyu, gazete sayfalarına taşıyarak, gönüllere tereyağ sürdü. Ve bunları yaparken bize gösterdi ki, aslında baya bir kitap okuyan insan varmış aramızda! Özakman'ın kitapları hakkında az çok bilgim var. Sıradan bir okurun neden ilgisini çektiğini de anlamak kolay. Ama Nobel almış bir yazarla, öyle veya böyle Özakman'ı karşılaştırmak -hem de bunu satış rakamları gibi gayet basit bir ölçü ile yapmak, kusura bakmayın ama Orhan Pamuk'a haksızlık edildiğini gösteriyor hepimize.
Bunun ötesinde bugün şöyle bir yazı da çıktı Hürriyet'te. Timaş'tan çıkan "Kayıp Gül" isimli bir romanın, "international bestseller" olarak takdim edilmesine rağmen, ne yayıncısından (TİMAŞ), ne de yabancı yayınevlerinden bir türlü gerçek rakamın alınamaması gibi bir durum varmış.
"Önce kitabın Türkiye’deki yayınevi Timaş’ı arayıp ne kadar sattığını sordum: 55 bin adet. Peki dedim yurtdışında, yayınlandığı 40 ülkede ne kadar sattı? Yüzbinlerle ifade ediyoruz dediler. O ne demek?
Yazar Serdar Özkan’ı aradığımda da bana kesin bir rakam veremeyeceğini çünkü yabancı ülkelerdeki kesin satış rakamlarının onu temsil eden ajansa ancak bir yıl sonra ulaştığını söyledi. E iyi de o zaman neye göre Uluslararası Bestseller diye kitabın üstüne yazıyorsunuz? “Çünkü” dedi, “Çeşitli ülkelerde bestseller listelerine girmişti.” Öyleyse bana o listelerin bir kopyasını gönderebilir misiniz? Ben bu listelerin en saygın olanı New York Times Bestseller’da rastlayamadım?!"
Yazar, 2003'te ilk baskısı yapılan kitabın, o zamanlar Doğan Yayınevi'nden çıktığını ne yazık ki yazıda söylememiş. Kaldı ki Doğan baskısı da tükenmiş. Timaş kitabı yeniden basmış ve görüldüğü gibi 55.000 kişiyi de kafalamış. Ben Amazon.com'un yalancısıyım, ama kitabın sadece elektronik versiyonu var ingilizce olarak. Bunun dışında bir de ispanyolca gördüm. Belki de çok satmıştır dışarıda, ama şurası kesin, burada böyle bir numara ile 55.000 kişiye kitap kakalayabiliyorsunuz. Hürriyet yazarının neden çemkirdiğini de anlamak mümkün değil, yahu Özakman'ı bize yazar diye yutturuyorken, gayet hafif bir romansın "uluslararası bestseller" diye takdim edilmesinde size giren çıkan ne?
Yorumlar
sırça fanus
Puanlar: -2
‘yukarı’ dedin
Hepiniz mikropsunuz!
halkçılar halk satar
Puanlar: -11
‘yukarı’ dedin
öyle sanıyorum ki milletçe bilinçlenmemizi isteyerek yazdığı kitapları imzalarken maske kullanmasının sebebi; milletçe domuz-kuş-fosforik asit griplerinden sakınmamız için bilinçlendirme çalışmasının bir ayağıdır.
adam genç nesillerimizi kurtarıyor amerikanın elinden, biz dalga geçiyoruz.
hürriyete giren şeyler de belli aslında, son zamanlarda. patronları şu sıralar darboğazda. kralın kralcısı eö'yü de tebâsını da hojgörmek gerek.