Uzun bir aradan sonra -Ekim'den bu yana Hertz layn dememişiz!- Hertz'i fotokopicinin meraklı bakışları arasında çoğaltabildim. 24 sayfa oldu yine, fakat bir fanzin için 24 sayfa oldukça fazla da sayılır. Hafta içi postalamaya başlarım. Merak ediyorsanız, kendisi hertzin.blogspot.com adresinde elektronik olarak da mevcut. Biçim, içerik, yazı, [w:dada] derken, biraz daha şenlikli oldu bu sayı. Liman'ın bana göre en sağlam görsel şiiri de var içinde. Ayrıca Münir Yenigül de son anda kadroya dahil oldu. Ayşegül Tözeren, Derya Vural, Barış Çetinkol göreceksiniz dergide. Bir tane dada testi yaptım, evlere şenlik oldu (cevaplarını gelecek sayı açıklayacağım, elbette).
Biz de [w:Milton] gibi, şiir tarihine diyoruz ki, Samson'a söylettiği gibi: "alayını topla da gel gelebilirsen / Ayaklarımız zincirli ama yumruklarımız serbest!"
Hamiş: Durum budur kardeşler. Bir ay kadar önce yeniden kitap okumaya başladım. Cioran'dan daldım, Bloom'dan çıktım. Bloom kafalı adam, [w:Şaksiper]'den oltayı atıyor, sonra sizi modern şiire gelene kadar yüzyıl sonunun tortularında çok deruni meselelerle bırakıyor. Her zamanki gibi kendisi de "insan" arıyor şiirde. Çok da sivri dilli. Modern Şiirden zerre tad almadığı için, sevebildikleri arasında sadece iki şair varmış; [w:A.R. Ammons] ve [w:John Ashbery]. Ammons'u duymadım, Ashbery'i az çok biliyoruz YKY sayesinde. Bloom'un bu sitede muteber olduğunu sanan arkadaşlar var (örneğin Heves'te Efe Murad). Halbukisi Bloom şu açıdan muteber olabilir bir tek. Şiir tarihinin fraktallarının, kesişme, ek yapma yerlerini görmek konusunda gayet açık zihni. Bu da demek olabilir ki, bir perspektiften bakılmaya çalışılan Tarih'i çıplak ve boyutlandırılmış şekilde görebilir kişi, onun okuması ile. Ötesinde, ne Blooom şiirden umutlu zaten, ne de yazılabilecek bir şiir var diyor. [w:Şiirin Ölümü]'nden açık açık bahsediyor hatta. Melankolik değiliz belki ona göre, ama birader bu çağ da melankoli'nin çağı olamaz artık.
Yorumlar
birinci etabı geçen olmadı
Puanlar: 19
‘yukarı’ dedin
birinci etabı geçen olmadı ismiyle yayınlanan şiir Barış Çetinkol ve Derya Vural ortak yapımıdır.Sanırım editörümüz en kısa sürede gerekli düzeltmeleri yapacaktır.
Gerekli düzenlemeleri yaptım.
Puanlar: 18
‘yukarı’ dedin
Gerekli düzenlemeleri yaptım. Zaten yaptıydım fakat issuu'ya yüklediğim çok erken bir kopya imiş. Basılmış olanda bu tür problemler yok.
Bir eleştiri olarak:
Puanlar: 19
‘yukarı’ dedin
Bir eleştiri olarak: Zinhar'da basılı olmayan derginin türleri denendi, ardından Poetikhars sayıları olmayan ve blog tanımına da tam girmeyen bir dergiye dönüştü. Bu süreçte basılı ve basılı olmayan ayrımını biraz kaldıran da Poetikhars'taki akış oldu. İsimler tabii ki çok önemli değil ama, Hertz'in basılı olanında sorun yoksa, diğerinde de olmamasını beklemek. Yani Issuu ile mecra genişlemiyor muydu? Aslolan hala basılı olan mı hepimiz için.
asıl olan benim
Puanlar: 11
‘yukarı’ dedin
asıl olan benim bilgisayarımda olan elbet ve bunun webe çıkışı çok kolay. issuu'ya PDF yapıp eklemek kafi. fakat eski sistemde hata düzeltmek o kadar kolay değil. basılı mecra ile internet mecrası arasında böyle pis bir fark var. o yüzden aslolan elbette elektronik belge (hız yüzünden). aradaki faz farkı yüzünden basılı olan her zaman daha geç ve daha problemli olabiliyor. hata yapabiliyorum illa ki, ama her seferinde matbaaya/fotokopiciye gidip bunu düzeltmem, tekrar çıktı almam da zaman alıyor. küçük baş yayıncılığın böyle sorunları var, evet.
hertz'in her bir yerinde problem olabilir, doğaldır.
benim de şiirimin asıl adı:
Puanlar: 31
‘yukarı’ dedin
benim de şiirimin asıl adı: "yapmam daha aşk şiiri" idi. Bir de şu;
bundan yaklaşık 1 yıl önce soyadımın görsel şiir olduğunu iddia etmiştim. Bunu, mehmet ve cihat sözcüklerinin bitişikliğine dayandırdım. Fakat, hertz-2'den beri mehmeTCihat olarak yazılan "T.C." vurgulu versiyonu, yarattığı enteresan ironiyle, apayrı bir görsel şiir olarak karşımıza çıktı ki bu da Serkan Işın'a ait bir görsel şiirdir. (benimkinden daha iyi olduğunu kabul etmekle birlikte, orijinalini tercih ederim. Nasipse Hertz-5'te artık...)
nedense ben bunu tuhaf bir
Puanlar: 19
‘yukarı’ dedin
nedense ben bunu tuhaf bir şekilde harbiden TC olarak işaretlemişim, senin uyarına rağmen. Bunu çözmek anlamak, zor (mehmet ile cihat olsa olsa böyle birleşir kardeşim, diyor herhalde içeride bazı nöronlar!). kesinlikle bilerek yapılmış bir şey değildir. bunu da düzelteyim.
dediğim gibi her bir yerinde hata olabilir. evet başka?
en azından kimseye dergi göndermiş değilim, matbuu olarak. issuu versiyonu da bu işe yarasın -en azından yükleyip düzenlemesi çok daha kolay.
kendime not. bloom'un 2010
Puanlar: 42
‘yukarı’ dedin
kendime not. bloom'un 2010 yılında 2. baskıyı yapan "Bloom’s Modern Critical Views: Contemporary Poets" kitabını az önce buldum. anlaşılan bir "bloom" efsanesi var imiş. Elbette dizeli şiire ilgi duyanlar için çok daha fazla anlam ifade ediyordur.
kendisi şöyle formüle etmiş;
"to ask the fact for the form, while being fearful that the fact no longer has a form."
Hertz'i Rapidshare'den
Puanlar: 33
‘yukarı’ dedin
Hertz'i Rapidshare'den indirmek ve baskıya hazır şekilde edinmek, dağıtmak için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz; (Rapidshare hesabınız varsa, elbette bu çok kolay, ama yoksa, biraz uğraştırabilir sizi parçalar)
http://rapidshare.co... (tek parça)
Baskıya hazır şekilde, yani her parça bir sayfaya arkalı önlü olarak basılacak;
http://rapidshare.co... http://rapidshare.co... http://rapidshare.co... http://rapidshare.co... http://rapidshare.co... ttp://rapidshare.com/files/388464957/hertz4_21-24.pdf
Ayrıca Rapidshare hesabı olmayanlar için hepsini rar'ladım;
http://rapidshare.co... h
tek parça olanı da booklet
Puanlar: 20
‘yukarı’ dedin
tek parça olanı da booklet seçeneğiyle bastırılabilir.