Görsel şiirin kurumsallaşmaya karşı bir yapı olduğu açık. Yapı sözcüğü bile görsel şiirle aynı cümle içinde kullanıldığında sırıtıyor aslında. Buradan hareketle,Türkiye'de görsel şiire akademinin fazla ilgi göstermemesi özellikle de yazılı ve görsel medyada bol bol gördüğümüz akademisyenlerin ilgi göstermiyor oluşu beni hiç rahatsız etmedi, hatta memnun etti. Aksi olsaydı belki huzursuz olabilirdim.
Ama merak bu ya, pazar sabahı kalkıp, google'da "visual poetry" ifadesini ".edu" uzantılı alanlarda arattım, 0.11 saniyede " Yaklaşık 144.000 sonuç bulundu." yazısı da beni Türkiye'deki ilgisizlik kadar az şaşırttı doğrusu, ama hangi üniversiteler görsel şiir için nasıl siteler oluşturmuşlar, nasıl yayınları var, nasıl yaklaşımları, yaklaşırken saçmalayan olmuş mu diye kısa bir derleme yapmak istiyordum, bu kadar çok sayıda linkle biraz gözüm korktu.. Ben de bazılarını seçtim, naçizane yorumlarımla. (Katılıma fena halde açıktır.)
http://bit.ly/pi5f9o Texas Üniversitesi'nin retorik ve görsel kültür hakkında yayın yapan ödüllü sitesi viz.
http://bit.ly/nxz7hk Pensilvanya Üniversitesi'nin Çağdaş Yazın Çalışmaları kapsamındaki writing.upenn.edu dahilindeki görsel şiir sitesi. 1970'lere kadar olan biteni linklerle iyi özetlemiş görünüyor, ama sonrası yok. Başında "yapım aşamasında" yazılmış, dilerim yapılır.
http://bit.ly/nxz7hk Ohio Üniversitesi'nin hazırladığı Görsel Şiir Kitabı (meraklısına not: Bu kitap için bizlere de davet gelmişti, ama bir türlü organize olup birşey gönderememiştik.) http://bit.ly/pi5f9o Drexel Üniversitesi'nin hazırladığı Görsel Şiir Rehberi.
http://bit.ly/pG5E1F Yale Üniversitesi'nin Nadir Kitap ve Yazmalar için hazırladığı arşivden..
ve çok fazla sayıda makaleye link.