Parçalı Ham 13. Artık bilmeyeceğim. Ahmet Güntan
Bilindik bir şarkının sözleriyle başlayan şiir okuyucuyu rahatlatıyor. Sözlerde yaptığı değişiklikler hatırlanan ezgiyi unutturmuyor ve
[bütün kabahat benim] den sonra gelen [ o kadar okudum boş] sözlerini de nağmeli bir şekilde okumaya devam ediyorsunuz. Hemen ardından sıralanan felsefeciler, gündelik hayatınızdan aşina olduğunuz bir şarkının ritmi arasında size yakınlaşıyor ve hepsi az önce görüşüp ayrıldığınız bir arkadaş gibi tanıdık ve anlaşılır kılınıyor.
Güntan'ın, büyüklenmeci ve egosunu tatmin edici bir tavrı yok. Şiiri kötüye kullanmayan ender şairlerden. Alçakgönüllü, mütevazi ve olgun.
15.sayının en sevdiğim şiiri Parçalı Ham 13. Artık bilmeyeceğim. Bildiklerinin hepsinden vazgeçme aşamasına gelmiş buna hazırlanmış bir şair var karşımızda. Yeni bir deneyimin kapısında ve şimdiye kadar bildiklerinin zamanı dolmuş gibi....
Hayriye Ünal, Oyun Kurucu isimli çalışması, çok çok çok uzun. Sona geldiğimde başta ne okuduğumu unutacak kadar uzun bir şiir. Güzel ve ilgi çekici dizeler var ama onlar uzunluğa kurban gidiyor.
Efe Murad'ın uzun bir çalışması var. 54 sayfalık bir yazı. Yazmayı seviyor kesinlikle, bundan ayrı bir zevk aldığı belli. Günümüz Yeni Türk Şiiri: Serbest Çalışmalar başlığı altında incelediği şairleri, madde-şiir bazında açıklaması ilginç bir çalışma ortaya çıkarmış. Yazdıklarını okurken bir süre sonra -terennüm, naterennümlerin- hangi sıklıkta tekrarlandığını saymaya başladığımı farkettim.
Akın Terzi tarafından çevirisi yapılan, Nelson Goodman'dan , Biçemin Durumu, biçem, biçim, içerik konusunda düşünen, uğraşan, didişenler için aydınlatıcı bir yazı.
Bellek bölümünde Sadık Akfırat'ın dört çalışması yer alıyor. Benim tercihim Striptizden yana. Genel olarak tüm şiirlere baktığımda zorlamasız, akıcı çalışmalar.. . Bu sayıdaki diğer şiirler konusundaki düşüncem şudur ki; geleneksel şiirle ilgilenen ve sevenler için bir şey ifade edebilirler belki ama ben sevmedim.
Birhan Keskin ve Efe Murad'ın şiirlerini tekrar okuyacağım. Onları şimdilik yukardaki yorumun dışında tutabiliriz.
Ersun Çıplak'ın Turgut Uyar çözümlemesine biraz göz gezdirdim ve bıraktım. Uyar'la ilgili bir çözümleme, psikanaliz ya da yorum okumak istemiyorum. Uyar'ı sadece okumak istiyorum. Kendim, tek başıma...
Erhan Altan'ın, Şapka Çıkar, Türk Şiiri isimli çalışması, tarih sevenler ve türk şiirini konumlandırmaya çalışanların seveceği, açık anlaşılır ve okuyanı sıkmayan bir çalışma.