Resim ve Kaligrafi İki Sanatın Birleşmesi

Birincil sekmeler

Dünya Sağlık Örgütü (WFP) kanalıyla sanatsal çalışmalar yürüten Pasargadae Gallery bu kez Alireza Karami’nin resim ve kaligrafi eserlerine ev sahipliği yaptı, Tehran, 23 mayıs 2007.

1949’da Kermanshah(?)da doğan Karami, iç tasarım lisansı yapmış. 23 yıldır birçok resim ve kaligrafi eseri yapan Karami bundan önce 15 kişisel sergi düzenlemiş, 30’dan fazlasına da katılımda bulunmuştur. CHN'in söyleşisinden;

Resim ve kaligrafiye nerede başladınız?

Resim ve kaligrefiye çocukluğumda başladım. Üniversitede mimarlık okumam da resimlerimde önemli rol oynamıştır. 1984’ten bu yana bir şekilde resmin beni tamamiyle tatmin etmediğini gördüm. Böylece, büyük kaligrafi ustaları Farmarz Pilaram ve Reza Maphi’nin İran kaligrafisi için trajik ölümlerini de izleyerek resim ve kaligrafiyi profesyonel olarak birlikte çalışmaya karar verdim.

Bu zamana kadar kaç sergide yer aldınız?

İran ve İngiltere, İtalya ve sanatçı ve sade vatandaşların büyük ilgisiyle karşılandığım Kanada gibi birçok ülkede 15 kişisel 40’ın üstünde karma sergiye katıldım.

Bu sanatın bir tanımını yapar mısınız?

Resim ve kaligrafinin mükemmel birleşimi. Bazen sanatçı bir alfabenin harflerini yazarak sanat eseri ortaya çıkarabilir. Sanatçı ve eseri arasında bir ilişki kurulduğunda mümkün olabilecek bir şeydir bu.

Hangi malzemeleri kullanıyorsunuz?

Akrilik ve yağlıboya kullanıyorum. Resim ve kaligrafi sanatta yeni.[...]

Bu türde eserler yaratmak için ne yapmak gerekiyor?

Bu sanatsal alana girmek isteyenlerin öncelikle resim ve kaligrafi yeteneklerinin üstünde yeterince çalışmaları gerektiğine inanıyorum. Ben İran Kaligrafi topluluğunda derslere katıldım bunun için. Bu topluluktan A ile ayrıldıktan sonra değişik resim türleri deneyip bunlarla karıştırdım ve ortaya şimdi resim ve kaligrafi dediğim dür çıktı. Renklerin psikolojik ve duygusal yönlerinden etkilenmem bu eserleri üretmeme yardım etti. Bazı eserleri bir haftada üretirken bazıları 8-9 haftamı aldı. Bu alanda başarılı olmak için tasarım, resim, grafik ve kaligrafi konusunda profesyonel olmak gerek.

Bu sanat başka ülkelerde de uygulanıyor mu?

Japonya’da kaligrafi en önemli sanatlardan biri sayılır. Avrupa’da Lettrism denen akım harflerin geometrik şekilleriyle artistik işler yaptılar. Bu yüzden kaligrafinin görsel sanatlardaki en önemli unsur olduğunu düşünüyorum. Bu sanat şimdiden birçok sanatçı tarafından hoş karşılanıyor, yakın gelecekte kendine daha geniş bir yer bulacaktır.

Bu sanat modern bir sanat mı, yoksa hep var mıydı?

Bir çeşit resim ve kaligrafi vardı fakat renklerin ayrılığından hoşlanmıyorlardı. Mürekkep ve mineral renkler o zamanın sanatçıları tarafından kullanılan malzemelerdi. Bu eserlerin bazıları bu ülkede bazıları yabancı ülkelerdeki müzelerde tutuldu.

Bazı eserlerde kaligrafi resme baskı yapıyor bazılarında tam tersi. Karami harflerin geometrik şekillerini resimde kullanmaya çalıştığını belirtti, bu eserlerin bazıları soyut tarzda.

kaynak: