Görsel Şiir Çıkmazı
serkan_isin tarafından 5. Aralık 2016 - 12:02 tarihinde gönderildi* Sorun, görsel şiirin üstelik insanın kendi görsel şiirinin- çıkmazda olduğunun bilincine varmaktır.
* Sorun, görsel şiirin üstelik insanın kendi görsel şiirinin- çıkmazda olduğunun bilincine varmaktır.
Heidegger’le bir yarıyol karşılaşması denemesi
“Sır, aşikar olandır.” [w:Goethe]
“Gel beri gel beri ben seni yimem, Saklarım sırrını ellere dimem, O yârin göğsünde yedi kat düğme, Çözenece bu dert beni öldürür.” Halk Türküsü
Editörün sayısız çağrılarından birine bari kulak vereyim diyerek bu satırları klavyeye alıyorum.
Benim [w:e-kitap] tecrübem hemen hemen geçen sene baharda ilk heves edişimle başladı. Haliyle okur-yazar ve teknolojiyle arası kendine göre fena olmayan birisi olarak bir okuyucu alma isteğim o günlerde eğitim için Londra'da olan bir arkadaşımın sayesinde amazon kindle'la başladı.
Sanat, yazın gibi alanlarda, "yeni" ve "moda" ifadelerin birbirlerinin yerine kullanılmaya başlandığı -bu kelimeler arasına "pop" rahatlıkla eklenebilir, fakat cila niyetine bile yapının dibindeki kararlı ve sabit içeriğe nüfuz edemediği, onu değiştirmediği bir süreçteyiz. Neden bu kadar etkisiz şiir?
Son zamanlarda şiirin farklı olanaklarla yeniden sunumuna ait yazılar artmaya başladı, bunlardan bir tanesi de New Scientist'te çıkan dijital şiirle ilgili olandı. Yazıda Jason Nelson'un dijital şiirlerinden yola çıkılarak, bazı sorular soruluyordu:
"Şiire ne olacak şimdi, basılı kağıttan da kurtuldu?"
Haber aslında, yarışmanın tanıtımı için biçilmiş kaftan. 1.3 milyon dolar ödüllü şiir yarışması (sonuçta bir şairin ömrü hayatında eline geçebilecek parayı düşündüğümüzde) Abu Dabi'de devam ediyor. Detaylarına az çok şuradan da vakıf olabileceğiniz yarışmada, son gelen haberlere göre, şiiri yüzünden bir finalist ölüm fetvası ile ödüllendirilmek üzere. Muhabiriniz Arap Yarımadası'ndan bildiriyor..
The Longest Poem in The World isimli site, twitter'da yayımlanan iletilerin uyaklarına göre alt alta getirildiği bir metin oluşturuyor.
Her gün yaklaşık 4000 dizenin eklendiği şiirde şu an 746 708 adet dize bulunuyor.
www.longestpoemintheworld.com adresinden metin görülüp her gün eklenen dizeler takip edilebilir.
Dünyanın en uzun şiiri İngilizce'dir.
Deniz Seki, hapisten çıktı. Sanki cepheden dönmüş gibi bir de basın açıklaması yaptı birkaç saat önce. Sadece uyuşturucu kullanmak değil, satmak ya da satmak için bulundurmak gibi bir suçtan da hapse girdiydi. Uzun bir süre kaldı ve nedense sonra da çıktı (ayrıntısından bize ne?). Ama yine de öyle aman aman bir değişim, dönüşüm geçirmemiş. Çünkü basın toplantısı sırasında şunları demiş;
Görsel Şiir'in -hadi benim icadım olduğunu düşünün- nasıl bir imkan olduğunu kavrayamamış herkese tek tek gidip, bunun uzun, ağdalı ve basit ve sıradan kelimelerle anlatabilmek? Bunu dener miydim? Tarafları ikna etmek? Bir yanda diline her gün tecavüz edilen yığınlar, bir yanda bürokrasinin paraflı lehçesi, bir yandan köylüleri ve memurları sarıp sarmalayan kültürsüzlük cereyanları, bir yandan "özgürleştirilen" gençlik.
Analojide elbette sınır yok ama birkaç gündür ben Modern Türk Şiiri'ni (evrensel şiir dünyası içinde olmak üzere) kendine özgü bir işletim sistemine benzetmeye başladım; eski, hantal ve durmadan hata üreten bir işletim sistemi. Bu kadim işletim sistemi yazıldığı, kurulduğu günden bugüne, neredeyse hiç güncellenmemiş, sadece birkaç büyük yama işleminden geçmiş gibi görünüyor. Bu analojinin birebir işlemesini sağlamak ve okurun kafasında ne demek istediğimi canlandırabilmek için önce, işletim sistemi nedir, ona bir göz atalım;