Tüm Aydınlanma klişelerinin bize hucüm edip, etkisiz bırakması, zihnimizin gerisine doğru yansıyan Dünya ile gerçek Dünya arasındaki aşılmaz fark dolayısı ile yorgunuz. Bunca yükü çekecek file, tartacak kantar yok. Edebiyatı, sanatı, devlet aygıtının elinde oyuncak eden, ideolojik körlüklerinin odağında bilmem kaç watt gerim gerim gerildiren insanların 20. yüzyıldaki o eşsiz kaybedişlerine bakıp, hüzünlenmekten kendini alamıyor insan. Hayır hayır bilgi, kesinlikle öyle her yere dağıtılmış değil, sadece dağılmış o kadar. Ve bilginin dağılmış hali, "olasısızlık makinası" ile toparlanıyor ancak. İnsan ne kendi kişisel anlatısını, bir roman kahramanının üzerinden, ne de bir dizeden inşa edebilir. Onların ötelediği, onların ifade ederek, artık ifade edilemezlerin tarafından çekip çıkardığı, o sıcak boşluğu, geri çekilmeyi ve kapanmayı izleyerek ancak, belki insan olabilir, kalabilir.
Örneğin son yıllarda, yazarların, şairlerin özellikle Meydan'a -eskiden Merkez derlerdi ki karakol da merkez olarak adlandırılabilir, çıkarken, onları sürükleyen arkadaki dalganın gücüne atıf yapmaları o kadar doğal oldu ve şeffaflaştı ki, aslında herkes için konuşuyormuş gibi görünürken, sadece "biz" ve "onlar" arasındaki çizgiyi kalınlaştırmak için kontrat yapmış olmaları, namus sayılıyor. Örneğin, Refahlı Belediyelerin Kent ile kurdukları ilişkide kullandıkları araçların hepsinde, yazar, şair kadrosu mevcuttur. Bu anlamda mecra, tıpkı Palimsest örneğinde olduğu gibi "yazılmış, fakat düzgün silinememiş"tir de. Baudelaire'in tanımının 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında tutmuş olmasının artık önemsiz görünmesi, gelenek ile doldurulmuş kağıdı kullanacak şaire tek bir seçenek bırakıyor, onurlu tek seçenek: Silmek.
Ya da artık kaydetme işlevini kaybetmiş olan bu mecraları terk etmek. Şiirin, şairin, bu içi geçmiş mecralarda endam etmesinin mümkünlüğünü tartışmak bir yana, akış içinde onca hıza sahip bunca göstergeyi izleme, kaydetme, dizme, yeniden inşa etme, birleştirme ve sunma gibi problemlerin odağından bakmalı sorunlara. Bu, hem yeni okur ihtiyacının olduğu gerçeğini bize gösterecek, hem de inşa edilen yazar, şair tiplerimizin, aslında var olan bir okurun teknik özellikleri düşünülerek öne çıkarıldığı gerçeğini görmemize izin verecek. Arz talep dengesini kurarken, insanlara yeni şeyler söyleyenleri değil, tam tersine eski şeyleri hatırlatanları seçtiğimizi, "unuttuklarımız" gericiliğinin, büyük bir kaya gibi bizi derinlere çektiğini ve nefes almakta zorlandığımızı, bu ülkenin dilinin bugüne kadar çözemediği her sorunla, yine yüzyüze kalacağımızı hatırlamakta fayda var. Çünkü "yanyana gelmemiş kelimeler var daha" bahanesine sığındığımuz yeter artık. Bu yüzden yeni mecra, yeni okur demektir, asla yeni "şiir" değil. O zaten arkadan gelecektir. Şiirden haberi olmayanların seslerine kulak vermek, onların göstergeleri, butonları, çelişkileri ve eziklikleri ile yüzleşmenin, kredi kartı kullanmanın o ağır sorumluluğu ile bir anda 12 taksit yap demenin derin hafifliği ile karşılaşmanın.
Bütün bu uzun yazıyı özetlemek gerekirse, karışık yazıyorum, sorularınız olursa, lütfen yorumlarda sorunuz, cevaplarım;
- - EKEN M001 marka e-kitap okuyucu ya da tablet bilgisayarı www.dealextreme.com sitesinden satın alabilirsiniz (ya da gittigidiyor.com sitesinde 'android' aratabilirsiniz)1
- - Android yüklü ve dokunmatik olarak satılan tablet pclerin hepsi, yanınızda bir kütüphane taşımanızı sağlayacaktır.
- - Kitapların, e-kitap formatında da üretilmesini talep ediniz. Hareket halindeyken bilgilendirilmeyi aksatmak istemezsiniz.
- - www.dealextreme.com sitesinden alışveriş yapabilmek için, bir adet PayPal hesabınızın olması gerekiyor.
- - Paypal hesabınızı açmak ücretsizdir, sadece geçerli bir kredi kartı kullanmanız ya da eğer var ise bankanızın sanal kart uygulamasını sisteme tanıtmanız mümkündür. Bu işlem, internet üzerinden yapıldığında, örneğin Garanti Bankası'nın imkanları ile ücretsiz ve çok hızlıdır.
- - Cihaz elinize ulaştığında, işletim sistemini güncelleyiniz. 1.6 Android üzerine kurulu olmasına rağmen EKEN'in sağladığı firmwire yazılımına alternatif üreten şu grubu izleyiniz. Örneğin, http://www.mp4doggie.com/calver/ adresinde bu alternatif ve güzel işletim sistemlerini bulabilirsiniz.2
- - Cihaza güzel bir e-kitap okuyucu ekleyin. Benim tavsiyem, dün de belirttiğim gibi Aldiko'dur. Muhtemelen cihaz üzerinde hazırdır.
- - İdeefixe.com'dan e-kitap satın alınız. EPUB formatında olduklarını göreceksiniz. ADOBE Digital Editions programını kullandıkları için, DRM3 denen halt da var kitaplarda. Çözmek zor değil. Çünkü kitaba parasını ödedikten sonra DRM falan sizi bağlamaz. Şu sitede yer alan bilgileri uygulayarak, kitapların DRM bilgilerini kaldırabilirsiniz. DRM bilgilerini kaldırdığınız her kitabı, e-kitap okuyucunuza atıp, kütüphanenize taşıyabilirsiniz. İdeefixe.com isteyerek ya da istemeyerek kitapların sadece kendi e-kitap okuyucu cihazlarında kullanılmasını istiyor olabilir, bu saçmadır.
- - Cihaz için en az 4GB'lik (18 tl civarında) bir microSD kart alınız.
- - Aldiko içinde kurulu olan kütüphane içinde binlerce ücretsiz kitap bulacaksınız. Eğer kablosuz internet bağlantınız varsa, cihazla internete bağlanıp, bunları www.feedbooks.com sitesinden indirebilirsiniz. Türkçe kitap talep ediniz.
- - Eğer bunlar kesmez, dilim var, ingilizce bir sürü kitap okumak istiyorum diyorsanız, şu bağlantıdan ücretsiz olarak baya bir kitap indirebilirsiniz.
- 1. Neden illa bu cihaz diyenler için son kez anlatayım, bir kere bu cihaz, gayet kullanışlı, ucuz ve kolay. İkincisi, Türkiye'ye neden getirilmediğini bilmesem de tahminim büyük markaların ve marketlerin böyle ucuz ve kullanışlı cihazlara sıcak bakmayacağı yönündedir.
- 2. En basitinden anlatıyorum: Güncellemek için seçtiğiniz yeni işletim sistemini indirin, 7-Zip ya da başka bir programla masaüstüne açın. Script adında bir klasöre atın. MicroSD kartınızı formatlayın ve Script isimli dosyayı, karta sallayın. Tablet'i kapatın, SD kart takılı halde açın. Güncellemeyi kendisi kuracak ve işi bitince kartı çıkarmanızı isteyecektir. Çok daha ayrıntılı anlatım için http://www.slatedroid.com/wiki/index.php?title=Main_Page adresi ya da türkçe bilgi isteyenler için http://googleandroid.gen.tr/ sitelerini kurcalayın.
- 3. http://tr.wikipedia.org/wiki/DRM hakkında türkçe bilgi bulabilirsiniz
Yorumlar
Konuya ek olarak Bimeks de bu
Puanlar: -4
‘yukarı’ dedin
Konuya ek olarak Bimeks de bu ürünlerin satışına girişmiş. http://www.bimeks.co... adresinde dükkanlarda sattıkları 10" ekranlı tablet pc'leri görebilirsiniz. fiyatları da gayet makul..Ayrıca "touchpad" olarak Türkiye'ye getirenlerin de sayfası şurada: http://freebook.com....