Yazının başında da belirttiğim ya da belirtmeye çalıştığım gibi, e-kitaplarideefixe.com üzerinden de satışına başlanılan için uygun fiyatlı ve kullanışlı bir e-kitap okuyucu olan Eken'in m001 isimli modelini tanıtmaya çalışıyorum. Önceki yazıdan devamla, şunları hatırlatmak isterim:
- a) mecralar geliştikçe, "kitap" da ona göre değişiyor,
- b) günümüzde artık insanların her an ellerinin altında olabilecek kaynaklara ihtiyaçları var (örneğin wikipedia, google),
- c) kitap baskı maliyetleri, dağıtım sorunları ve okur-yazar ilgisizliği yüzünden yayıncılar zorlanmaktadır,
- d) bu zorlanma okurun güdülmesine yol açmaktadır. okur yeniden şekillendirilmekte, vur-kaça benzer pis bir ilişki içinde "yeni ve çok konuşulan" kitapları satın almaya, tüketmeye zorlanmaktadır,
- e) baskısı bitmiş, birinin eski püskü bir MAC'inin içinde ya da taş devrinden kalma bir ZIP sürücüsünde kaybolmaya mahkum olan kitaplar, yeniden gün yüzüne çıkabilir,
- f) her basılan kitabın, daha rahat ulaşım ve saklama için elektronik baskısının yapılması oldukça akılcıdır,
- g) "long tail" kitabında da belirtildiği gibi tek bir üründen trilyonlarca satmak yerine, milyarlarca çeşit üründen birer tane satmak daha akılcı hale gelmiştir.
Bu iki anlama gelir;
- g1) insanlar, değişik şeyler istemektedirler.
- g2) değişik şeyler, elektronik ortamda daha rahat sergilenebilmektedirler.
- g3) rahat şekilde sergilenen, raf sıkıntısı yaşamayan elektronik dükkanlar, düzgün bir şekilde ürünlerini tanıttıklarında, okurun seçme ve ödeme kolaylığı -örneğin evinizde pencere kenarında dışarıda kar yağarken osuruktan bir şiir kitabını okumak zorunda olduğunuzu hissettiğinizde, o an elinizdeki cihazla ideefixe.com sitesine bağlanabilir, kitabı birkaç anahtar kelime ile arayabilir, sepetinize atabilir, ödemenizi kredi kartınız ile yapabilir ve kitabı dakikalar içinde okumaya başlayabilir ve şairine küfür edebilirsiniz.
- g4) medya okur yazarlığı, mecralara aşina ve aşikaren kullanabilen okurlar oluşmasına izin verir.
- g5) bahsettiğimiz okur, elektronik ya da değil, artık gerçek bir okur olacağı için, bu kişinin yıllık harcaması içinde kitap/yayın gibi şeylere para ayırabileceğini biliriz. bu, yıllık 2 dolar olan adam başı kültüre harcanan paranın artması demektir.
- g6) algoritmalar sayesinde, kabaca, okura ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz diğer kitaplardan bahsedebiliriz.
- g7) ufak bir ekran içinde yayınlanan kitapları, onlarla ilgili yazıları, eleştirileri, yorumları okuyan biri için karar vermek daha kolaydır.
- g8) geleneksel medya içindeki imkanların ötesine geçerek, bir elektronik belge içinde, ses, resim, video taşıyabilir.
- g9) Tek bir kitap dağıtmadan, talep eden okura kitap gönderilebilir. Bu, kitabın matbu olarak basılmasına engel değildir.
Böylece kangren hale gelmiş problemlerimiz için çözüm yöntemleri birbir ortaya çıkmaktadır. Gerekli olan şeyler sağlandığında işler çok da kolay görünmektedir;
- h) okurumuz kentlidir ya da kente gelecektir.
- ı) okurumuz belirli bir parayı yazılı / basılı / elektronik kültüre ayırabilecek kadar iyi durumdadır (iyi durum = yılda 100 tl)
- i) okurumuz kendi boş zamanlarını örgütlemek konusunda başarılıdır.
- j) okurumuz edebiyat türlerinin sadık bir izleyicisi olarak bilgilenmek istemekte, süreksiz ya da kırınımlı bilgi almaktan hoşlanmamaktadır.
- k) okurumuz internet gibi ağlara sürekli olmasa da erişebilmektedir (bu, kent içinde neredeyse ücretsiz sağlanan bir hizmet de sayılabilir, hareket halindeki sınıflar, bilgilendirilirler.)
- l) okurumuz, elektronik kitabı bir gereklilikten de kullanabilmektedir. hız ve yoğunluk içinde kentin içinde yol ve zaman katederken, bilgi alışverişini sağlayabilmekte (ağa bağlanabilmekte), kentlinin ihtiyacı olan dünyadan haberdar olmayı sadece "yerel bilgi" ile sınırlandıramadığı için, okuma etkinliğinin farkındadır. şiir, bu anlamda, çoklu ortamın, ağ ile girişim yaptığı yerde bilginin taşıyıcısı olarak, samimi bir varoluş deneyiminin, ötekilerle paylaşılması anlamına gelmektedir. okurumuzun bunu anladığını varsaymak en mesut şey olsa gerek.
Hamiş: EKEN'e yavaş yavaş geliyoruz, sabır, aşağıda gayet romantik bir videoda kendisinin kutudan çıkışını da görebilirsiniz. Yazı yolda.
7'' Gpad MID E-book Reader WIFI Google Android OS Touch Screen Mini ipad Laptop @ Yahoo! Video
Yorumlar
Benim bu noktada aklıma -long
Puanlar: 11
‘yukarı’ dedin
Benim bu noktada aklıma -long tail konusundan yola çıkarak- şiir kitabının mantığını sorgulamak geliyor. Sanki bizde şiir kitapları birer derlemeden öte anlam taşıyorlarmış gibi davranılıyor. Oysa şiir kitabı, gayet tekil şiirlerden oluşmuş, bir türün özelliklerini yansıtmayan, arka arkaya dizilmiş, başlıklar verilmiş bir katalog sayılabilir. Birbirinden bu kadar bağımsız şeyi bir araya toplamanın mantığı nedir? Kitaplarda sevdiğimiz bir iki şiir anca çıkarken, neden ürünün tamamını satın almak zorundayızdır?
Bence şiirin yeniden okura ulaşabilmesi için, adı üzerinde, şiirin ulaşması gerekiyor. Hatta şu düşünülebilir, tek bir şiirden oluşan kitaplar. Ve bu şiirin şair tarafından yazılmış versiyonları, şairin sesinden, başka birinin sesinden seslendirilmesi ve bu şiir ile ilgili yorumlar, eleştiriler.
Şiir tarihi kitaplardan dönem itibarı ile yararlanıyor, fakat böyle balya balya kimse kitabın tamamını bir yere koyuyor değil. En azından öyle olsa bile bu okurun umrunda değil.
Neden kötü 11 şiir ile birlikte sunulan tek bir şiiri kaçıralım?
Daha fazla açıklama için bkz. Long Tail konusu
New York Times, 2011'lerin
Puanlar: 2
‘yukarı’ dedin
New York Times, 2011'lerin başında, e-kitap best seller listesi hazırlayacakmış. E-kitapların, her anlamda kabul görmesinin adımlarından birisi gibi..