bu kadar ucuza böylesine olgun bir şiir

Birincil sekmeler

1969’UN ŞİİR KİTAPLARI

“ŞİİR KİTAPLARI HİÇ DE AZ DEĞİL”

“Bilgi Yayınları’nın beyaz dizisinde zarif, kibar, özenli, süt gibi kapağında unutulmuş harf güzellikleriyle sunulan tertemiz bir kitap bu. 85 şiir beş liraya. Sakınmayın üç beş kuruşunuzu, bir paket cigaranın bedelini koyun cebinize, alabildiğine zengin ve geniş, dolu ve sıcak bir şiir dünyası elinizin altında artık. Yüz otuz bin öğretmeni yüz binlerce üniversite öğrencisi nice doktoru, avukatı, mühendisi, mimarı, yargıcı, savcısı, subayı, altı yüz milletvekili ile senatörü olan otuz beş milyonluk bir ülkede bu kadar ucuza böylesine olgun bir şiir toplamı kaç yüz bin satmalı? Hemen tükenmemeli mi?”

Haberin bir bölümü bu…

Sözü geçen kitap ’ın “Irgat’ın Türküsü” kitabı. Yazan ... 16 Ocak 1970 – Milliyet Arşivlerinden..

s.n:Alıntıdaki verilere bakınca, her bir şey değişmiş de şiir kitaplarının durumu pek değişmemiş demek ki...

bir de "şiir satsın diye" bu kadar kendini paralayan da kalmadı galiba...

Yorumlar

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: -1

‘yukarı’ dedin

bir gıdım bile ilerlenmemiş o yıllardan bu yana. gerçi sezai karakoç'un, cemal süreya'nın, attila ilhan'ın baskı sayılarını düşündükçe bu işportacı söylemin de gereksizliği ortaya çıkıyor. bir şiir kitabı kaç paraya mal olur şaire? (Barthes bunu roman için sorduydu).

Örneğin ben hala Adam'ın bastığı kitaplara gözüm gibi bakıyorum. Çoğunun cildi dağıldı, dağılayazdı diyelim ama yine de ilk göz ağrısı olduğundan mıdır, baskıda özenildiği için midir, nedir, kıyamıyorum.

Bu ilişki, yani şiir kitabı ile aramızdaki ilişki çoğu kez endüstriyel baskı tipinin kumpasına geliyor. Her zaman söyledim, neden 13 punto times new roman ve 4 forma bu kitaplar? Bu hale neden geldiler? Baskı masrafı ile açıklanabilecek bir şey değil bu.

Denebilir ki "içindeki önemli". Hayır efendim, hayır, hiç de değil. Bin kere, trilyon kere söylemek gerek, içindeki ile birlikte dışındaki de önemli.