kişisel kindle deneyimleri

Birincil sekmeler

Editörün sayısız çağrılarından birine bari kulak vereyim diyerek bu satırları klavyeye alıyorum.

Benim [w:e-kitap] tecrübem hemen hemen geçen sene baharda ilk heves edişimle başladı. Haliyle okur-yazar ve teknolojiyle arası kendine göre fena olmayan birisi olarak bir okuyucu alma isteğim o günlerde eğitim için Londra'da olan bir arkadaşımın sayesinde amazon kindle'la başladı.

Aslında neyin ne olduğunu çok iyi bilmediğimiz aşamada pek çok seçenek arasında hangisinin daha iyi olduğunu anlamak da pek kolay değildi. Niteliklerinden dolayı daha iyi olabilecek bazıları da ekonomik engellerle uzakta duruyordu. Neticede şu linkteki hemen hemen geçen Haziran'da kavuştum.

Bir süre ciddi anlamda cihazın keşfiyle geçti diyebilirim. Kabaca baktığımızda [w:dokunmatik ]olmayan, [w:e-ink] özelliğine sahip, 3G ve wireless bağlantılı, aynı anda mp3 vs. yükleyerek müzik de dinleyebileceğin hem adaptörle hem bilgisayarla şarj edilebilen bir cihazdı. Formatların bazılarını hâlâ bilmesem de (tamamen tembellik) en azından şu formatların kullanılabilir olduğunu öğrendim.

  • Kindle [w:.AZW],.AZW1,.AZW2
  • TEXT (.TXT)
  • PDF (.PDF)
  • Unprotected Mobipocket (.MOBİ, .PRC)
  • Sesli olarak (.AA, .AAX)
  • MP3 (.MP3)

ve ayrıca word, rtf, html,jpg, gif,png. bmp, zip formatlarını da görebilecektim. Benim için ana sorun ilk olarak bir e-kitap alıp deneme aşamasında ortaya çıktı. Çünkü kindle İngiltere'den alındığı için ve amazon'un Türkiye'ye satışı olmadığı için, amazondan e-kitap satın alamıyordun. Burada ideefixe de e-kitap formatlarını kendi satışa sunduğu okuyuculara göre ayarladığı için, buradan aldıklarını da amazon kindle da okuyamıyordun. Tuhaf bir çaresizlik :)

Gerçi bugünlerde İngiltere'de bir fatura adresi göstererek kitap satın alınabileceğini öğrendim ama henüz denemiş değilim. Dolayısıyla kindle'ı tecrübe etmek için geriye kalan şeyler ücretsiz ya da korsan pdf kitaplar ile yine ücretsiz indirilebilen saydığım formatlardan birinde olan kitaplar oldu. Dolayısıyla henüz gerçek bir e-kitap deneyimim yok sanıyorum. Ve böyle olmadığında örneğin pdf vs. okuyabiliyorsunuz ama kindle'ın bütün marifetlerinden yararlanamıyorsunuz.

Normal şartlar altında yazı tipinden satır aralıklarına, sayfa şeklinden, boyutuna kadar her şeyi kendi göz arzunuza göre ayarlayabilecekken, bu imkân varken, tamamına eremiyorsunuz. E-ink olması kesinlikle göz sağlığı açısından çok yararlı. Önyargılarınız yoksa normal kitap sayfasından çok da küçük olmayan (ki birebirleri de var galiba)bu ekranla kısa bir flört sizin hemen alışmanızı sağlıyor. Özellikle İngilizce kitaplar için aşırı hayırlı olan kindle'ın kendi sözlüğü sayesinde üzerini işaretlediğiniz her sözcük için size ekranda otomatik olarak sözlük hizmeti de veriyor. Dilediğiniz kısımları tıpkı matbu kitaplarda olduğu gibi altını çizerek işaretleyebiliyorsunuz. İsterseniz istediğiniz kısma not düşebiliyor, ya da o kısmı ayrıca kaydedebiliyorsunuz.

Kütüphane düzenlemenizi istediğiniz gibi yapabiliyor, istediğiniz kadar konu başlığı açıyorsunuz.

Kindle'la çıktığım ilk tatil gerçekten inanılmaz hafifti :) Ama açıkçası dokunmatik olmaması büyük sıkıntı. Değiştirebileceğim ilk zamanda bu özelliğe sahip bir cihaz almayı düşünüyorum. Bir de ekranın kendi aydınlatması olsa ayrıca güzel olur. Akşamları dolmuşların ya da otobüslerin loş ışıkları altında gözlere büyük eziyet oluyor :)

İkinci sorunsa şu bana göre. E-kitap olarak yazılmış (elektronik ortama aktarılmış olması dışında) bir kitabın nasıl bir okuma düzlemi oluşturacağını merak ediyorum. Nedense bu konuda gelişmiş hayallerim var :) Gerçek bir e-kitabın basılı kitabın yapamayacağı bazı şeyleri yapabileceğini umuyorum. İnteraktif geçişler, canlı tablolar, görseller vs. gibi.

Son zamanlarda bu konuda gelişmeler varsa pek takip etmedim. Sonuçta teknik, siz onun sınırlarını genişlettiğinizde verici olabilen bir şey. Açık olmak, denemeyi istemek, hatta pragmatist bir bakışla ondan faydalanmayı istemek gerekiyor sanki.

Uzatmıyım, ben galiba şu anda % 60-70'ini kullanır durumdayım:) İlk aklıma gelenler bunlar oldu.

Yorumlar

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: -11

‘yukarı’ dedin

yazarın son noktada e-kitap ve teknoloji ilişkisinin bir arada olacağı kitaplar sanıyorum IPAD ile mümkün. Çünkü Apple firması interaktif olanın okuyucu deneyimini edilgen kılmaktan kurtulacağı bir arabirim felsefesi üzerine yıllardır çalışıyor. hatırlarsanız web 2.0 tantanası sırasında -ki web 2.0 tantana idi ama bir çok şeyi dinamik hale getirdi-bugün uygulanabilen fikirlerin çoğu mobil imkanlar çok az iken web üzerinde denendi. artık web ile mobil neredeyse içiçe.

IPAD ya da güçlü tabletler talep edilen dinamik içeriği sağlayacaktır. bugün bunun örneklerini görüyoruz. sorun şurada bence şairler sanatçılar bu işin ne kadar farkında. bugün böyle bir imkanın insanların elindeki cihaza rahat bir şekilde erişebileceğini kim biliyor? kimse bilmiyor çünkü şairlerin çoğu konu konusunda sağır ve dilsiz ve çapsız.

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 2

‘yukarı’ dedin

Az önce bir ipad ekranında ilk kez e-kitap görme deneyimim oldu. Özellikle sayfa boyutları ve kullanım kolaylığı harikaydı. Ama ipad'ler e-kitapların tüm özelliklerini işler hale getiriyor mu bilmiyorum.. ipad'i olan e-okurlar bilgi verse biraz keşke...

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 3

‘yukarı’ dedin

birkaç uygulama gördüm ben. özellikle milliyet sanat dergisi için hazırlanan app. bir web sitesi gibi içinde video, müzik gibi çoklumecra imkanlarını kullanabiliyor. yani dergiyi okurken yapılan söyleşiyi izleyebiliyor ya da verilen bir referans sayfasına tıklayıp gidebiliyorsunuz dergi içinde. bunun ötesinde çok interaktif uygulamalar ticari standartları zorlayacağından henüz yaygın değil.

hamiş: ipad sahibi değilim, tablet var bende. tablet için ise pdf bile bundan birkaç zaman önceye kadar zor bir deneyimdi. epub formatında da dergi görmedim. kindle ise sadeliğin güzelliğini size kanıtlayan inanılmaz bir cihaz.

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: -4

‘yukarı’ dedin

olayın veri çevrimi ya da dönüştürümü konusunda konuşmak gerekir ise, kindle'da epub okunamıyor, word, excel ise anladığım kadarı ile sınırlı şekilde. bu dosyaları çevirmek gerekiyor. türkiye'de amazon olmadığı için kindle konusunda destek almak, örneğin eski formatlarda ya da yazılımlarda tasarlanmış kitapları kindle'ın *.azw formatına çevirmede tek başımızayız. ideefixe.com'un kitapları cep telefonları için değil ve tabletlerde okunmaları da zor geldi bana.

fakat yine de gerilla yöntemlerle elektronik belge olarak duran şeyleri e-kitap cihazına atıp depolamak mümkün. örneğin ile bu iş yapılabiliyor. ya da yazılımı ise hem bir okuyucu hem de dönüştürücü.

DRM konusu ise apayrı bir dert. ülkemizde devletin kitaba koyduğu %18 vergi ise akıl almaz duruyor.

Çok iyi!
O kadar iyi değil!

Puanlar: 3

‘yukarı’ dedin

her ne kadar benim gönlümden geçen amazon gibi bir ideefixe.com okuyucu fakat şimdilik gayet hesaplı alternatifler şurada mevcut